Hrvatska još nema preciznu evidenciju broja oboljelih od autizma

U HRVATSKOJ i svijetu danas je obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu, bolesti s kojom se od deset tisuća djece u prosjeku rodi četvero do petero djece. Prema nekim izvorima taj je prosjek još i veći odnosno autizam nije tako rijedak kao što se ranije mislilo.

Iako svake godine u svijetu raste svijest o toj bolesti i njenim simptomima, u Hrvatskoj još uvijek nema preciznog podatka o broju oboljelih. Registrirano je oko 8.000 ljudi oboljelih od autizma, međutim pretpostavlja se da je ta brojka veća.

Autizmom su u svijetu pogođeni na deseci milijuna ljudi. Riječ je o bolesti za koju se vjeruje da joj je uzrok u anormalnom razvoju mozga u razdoblju sazrijevanja fetusa. Karakterizirana je kao poremećaj u psihičkom razvoju koji uzrokuje velike teškoće u komunikaciji.

Autistična djeca se ponašaju kao da su gluha i nijema te su više usredotočena na predmete nego na ljude. Bolest se razvije u prve tri godine života, a danom kojim se obilježava autizam želi se poslati poziv da se djeci i odraslim osobama koje boluju od autizma omogući potpun i smislen život.

U tom smislu u Zagrebu bi se do kraja ove godine trebala otvoriti prva kuća za odrasle s autizmom u kojoj bi trebalo živjeti šest osoba. Za završetak kuće nedostaje još 480.000 kuna zbog čega Udruga za autizam apelira donatore na pomoć.

R.I.
Foto: Igor Sambolec / Cropix

Pročitajte više