Hrvatska kupuje 12 aviona, Šveđani nude nove Gripene

Foto: EPA

MINISTAR obrane Mario Banožić izjavio je da se danas od devet do 11:30 zaprimaju ponude za višenamjenske borbene avione, nakon čega slijedi proces evaluacije koji će trajati tri mjeseca prije nego što bude dovršen prijedlog koji će se uputiti vladi.

"Zaprimaju se danas od devet sati, posljednja će doći u 11:30, nakon toga ćemo iz Ministarstva poslati kratko priopćenje za javnost", rekao je Banožić novinarima pred Banskim dvorima.

Konačna odluka o ponudi spremna za vladu do kraja godine 

Na pitanje hoće li javnost znati detalje ponude Banožić je odgovorio da neće jer ponude prolaze "proces validacija, evaluacije, koji će trajati tri mjeseca i na osnovu toga će se napraviti prijedlog za vladu".

Najavio je da će konačna odluka o ponudi biti spremna za vladu do kraja godine.

"Zatražili smo inicijalne ponude od SAD-a vezano za nabavku novih F-16 aviona i od Švedske za nabavku Gripena. Imamo također ponude koje se odnose na polovne, rabljene avione europske proizvodnje, Italija Eurofighter, Francuska Rafale, ali isto tako avione koji su rabljeni, a odnosi se na F-16 avione iz Norveške, Grčke, Izraela", kazao je.

Očekuje da će se svi ponuđači odazvati sukladno vremenu koje su dobili u uputi, a nakon toga će višeresorno povjerenstvo zaprimiti ponude i obaviti proces evaluacije i validacije.

Banožić kaže da mu je teško predviđati koliko će sve koštati jer još ne zna kakve će ponude dobiti. Potvrdio je da Hrvatska nabavlja 12 aviona.

"Međuresorno povjerenstvo ima određenu ponderaciju, koja uključuje i financijski, ali isto tako i tehnički dio", rekao je Banožić.

Kaže da surađuje s Milanovićem

Upitan da komentira odluku Ureda predsjednika Republike da ne sudjeluje u radu povjerenstva za nabavu aviona, odgovorio je kako s predsjednikom Republike dobro surađuje, a na kraju bi se trebala donijeti jedinstvena odluka o borbenim avionima.  

"S predsjednikom Republike imam uredne brifinge, imao sam jučer, surađujemo. Čovjek se jednostavno izjasnio da je riječ o odluci koju donosi vlada, ali mislim da je ovo značajno za sve nas, našu sigurnost, i to mora biti jedinstvena odluka", poručio je.

Iz Ureda predsjednika rekli su da neće imati predstavnika u povjerenstvu jer ono treba isključivo sa stručnog i tehničkog gledišta analizirati prispjele ponude za nabavu vojnih aviona i pripremiti prijedlog odluke za vladu i druga nadležna tijela.

"Predsjednik Republike će sudjelovati u donošenju političke odluke o nabavci vojnih aviona isključivo sukladno svojim ustavnim ovlastima", poručeno je iz Ureda..

Što vi mislite, treba li Hrvatska novcem poreznih obveznika uoči nadolazeće recesije kupovati 12 borbenih aviona? Recite nam u anketi!

Švedska poslala ponudu

Švedska agencija za opremanje obrambenog sektora (FMV) danas je predala ponudu Republici Hrvatskoj za 12 potpuno novih višenamjenskih borbenih zrakoplova Gripen C/D, stoji u priopćenju SAAB-a. Šveđani u ponudi nisu naveli cijenu.

"Predstavnici Švedske agencije za opremanje obrambenog sektora (FMV), državne agencije pri Ministarstvu obrane Kraljevine Švedske, i predstavnici Veleposlanstva Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj, zajedno su predali ponudu švedske Vlade za nabavu 12 novih Gripena C/D Međuresornom povjerenstvu za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Uz ponudu, Saab je priložio i poseban paket strateške suradnje koji će dodatno ojačati hrvatsku obrambenu industriju te doprinijeti sigurnosti svih građana Republike Hrvatske kroz dugoročno partnerstvo sa strateškim sektorima". stoji u priopćenju.

"Švedska i Saab nude cjelovito te dugoročno rješenje za hrvatsku domovinsku sigurnost koje će osigurati zaštitu svih građana i granica Republike Hrvatske u nadolazećim desetljećima. Ako Hrvatska odabere Gripen, Saab je spreman prenijeti svo raspoloživo znanje i tehnologiju te uspostaviti regionalni zrakoplovni centar u Hrvatskoj. Time bi se razvila dugoročna suradnja s lokalnom obrambenom industrijom, ali i akademskom zajednicom, što bi u konačnici rezultiralo otvaranjem i do 500 novih visokotehnoloških radnih mjesta" naglasio je Jonas Hjelm, stariji potpredsjednik i voditelj poslovnog područja aeronautike u Saabu.

Koriste ga Mađari

Gripen, kako piše u priopćenju, koriste Mađari.

"Gripen C/D je moderan i dokazan višenamjenski borbeni zrakoplov koji koristi najnoviju tehnologiju te raspolaže širokim spektrom djelovanja koji uključuje djelovanja u zraku, na tlu te izviđačke misije. Zrakoplov je u borbenom sastavu zračnih snaga Švedske, Mađarske, Češke, Južnoafričke Republike i Tajlanda.

Gripen borbeni avioni u sastavu čeških i mađarskih zračnih snaga redovito sudjeluju u NATO operacijama i vježbama te na taj način dokazuju svoju punu interoperabilnost s NATO savezom.

Stalni razvoj svojih sustava i oružja koje može koristiti, Gripenu C/D osiguravaju desetljeća potpune operabilnosti, što mu daje izravnu prednost u odnosu na  konkurentske višenamjenske borbene zrakoplove", piše u priopćenju.

Pročitajte više