Hrvatska ministrica kritizirala Srbiju, Dačić joj odgovorio

Foto: EPA

SRBIJANSKI ministar vanjskih poslova Ivica Dačić poručio je u beogradskom tisku da bi se Hrvatska trebala suočiti s vlastitom prošlošću prije nego li takve primjedbe uputi Srbiji.

„Hrvatskoj bi bolje bilo da se prvo suoči s vlastitom prošlošću i prestane relativizirati genocid nad Srbima, Židovima i Romima počinjen tijekom 2. svjetskog rata u NDH te da prestane slaviti progon Srba u Oluji“, rekao je srbijanski šef diplomacije u povodu izjave svoje hrvatske kolegice Marije Pejčinović Burić u Bruxellesu da Srbija nije spremna suočiti se s pitanjima iz prošlosti.

„Srbija je svoje zločince kaznila i nastavlja ih kažnjavati“, izjavio je Dačić za beogradske Večernje novosti.

Pejčinović Burić prozvala Srbiju

Pejčinović Burić je, poslije međuvladine konferencije, u ponedjeljak u Bruxellesu, na kojoj su Srbiji otvorena još dva poglavlja u pregovorima s EU, na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU-a ocijenila da se Srbija nije spremna suočiti s prošlošću te da tako otežava rješavanje ratnog naslijeđa, poput sudbine nestalih i suđenja ratnim zločincima.

"U Srbiji nažalost i dalje nema političke volje za suočavanjem s prošlošću i odustajanjem od ideologije iz 90-ih godina prošlog stoljeća, što ozbiljno dovodi u pitanje spremnost za rješavanje drugih pitanja koja su posljedica raspada bivše države, kao što je pitanje granica, ili onih koja su posljedica agresije na Hrvatsku, kao što su pitanja nestalih ili suđenja za ratne zločine", rekla je Pejčinović-Burić u priopćenju koje je objavilo hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Pročitajte više