Hrvatska na ministarskoj konferenciji "Okoliš za Europu"

PROTEKLOG desetljeća popravilo se stanje okoliša, poruka je danas objavljene najnovije procjene okoliša Europske agencije za okoliš.

No, također se navodi i vjerojatnost da gospodarski rast izbriše veliki dio napretka jer vlade pojedinih država još moraju učiniti velike korake u razdvajanju pritisaka na okoliš od gospodarskih djelatnosti.

Rečeno je to danas na konferenciji za novinare u Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja, gdje je predstavljeno treće, najnovije izvješće o stanju okoliša u 52 europske zemlje.

Izvješće je pripremljeno za ministarsku konferenciju "Okoliš za Europu", koja će se pod pokroviteljstvom Gospodarske komisije UN-a za Europu (UNECE) od 21. do 23. svibnja održati u Kijevu.

Na konferenciji će sudjelovati i Hrvatska koja od 2001. kao gost sudjeluje u radu Europske agencije za okoliš.

Kao gost Hrvatska još nema službenu obvezu dostavljanja podataka, ali je u ožujku ove godine prvi put dostavila podatke o zaštiti biološke raznolikosti i zaštićenim područjima.

Ministar zaštite okoliša Božo Kovačević rekao je da će i na ministarskoj konferenciji nastojati da Hrvatska što skorije postane članica spomenute agencije.

Pretpostavka za članstvo je osnivanje nacionalne agencije za zaštitu okoliša, koja prikuplja i dostavlja podatke o okolišu, te plaćanje članarine koju svaka zemlja mora odrediti u proračunu, rekao je Kovačević. Naveo je da smo Agenciju osnovali krajem prošle godine, a nada se da bi u proračunu za 2004., mogli osigurati i novac za članarinu.

Na konferenciji za novinare bila je nazočna i vanjska stručna savjetnica pri Europskoj agenciji za zaštitu okoliša Anita Pirc Velkavrh.

Predstavljajući paneuropsko izvješće o stanju okoliša navela je da potvrđuje da su značajno smanjene emisije tvari koje oštećuju ozonski omotač i kisele emisije i da je poboljšana zaštita staništa biološki značajnih biljnih i životinjskih vrsta.

S druge strane, rekla je, nije smanjen otpad, pritisci na neke prirodne resurse još uvijek su u porastu, posebice na riblji fond, gornje slojeve tla i zemljište, a problemom je naznačila i otpad od poljoprivrede.

Pročitajte više