Hrvatska ne može spriječiti ulazak SARS-a, ali provodi mjere protiv širenja bolesti

HRVATSKA ne može spriječiti ulazak oboljelih od teškog akutnog respiratornog simptoma (SARS) u zemlju, ali provodi sve preventivne mjere za sprečavanje širenja bolesti, rečeno je danas na sjednici Povjerenstva za SARS Ministarstva zdravstva.

Postoji mogućnost da se ta bolest prije ili kasnije pojavi i kod nas jer se Hrvatska ne može izolirati od ostatka svijeta, no dosad uspostavljene mjere osigurat će da se bolest ne širi nekontrolirano, a oboljelima omogući adekvatno liječenje, istaknuto je na sjednici.

Povjerenstvo ističe da je zdravstvena služba u stanju pune pripravnosti radi prepoznavanja eventualnih bolesnika i njihova zbrinjavanja, epidemiolozi će nadzirati kontakte oboljelih, a preventivne mjere otkrivanja ulaska oboljelih u zemlju organizirane su u zračnim i pomorskim lukama, te ne graničnim prijelazima.

"Poseban nadzor provodi se nad putnicima koji dolaze iz država u kojima se SARS proširio na domaće stanovništvo, kao što su Kanada, Kina, Hong Kong, Tajvan, Singapur, Velika Britanija i SAD", rekla je Ira Gjenero-Margan, voditeljica Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Dodala je da se našim građanima, ako nije nužno, i dalje ne preporučuje putovanje u kinesku provinciju Guangdong i Hong Kong.

Predsjednik povjerenstva Marijan Erceg kaže da je razumljiv strah građana zbog pojave nove i nepoznate bolesti, ali napominje da je postotak smrtnosti među oboljelima od SARS-a četiri posto, što je manje od mnogih poznatih bolesti, a velik dio oboljelih se izliječi.

U Hrvatskoj zasad nije zabilježen nijedan slučaj sumnjiv na SARS, dok je u svijetu dosad prijavljeno 3.947 slučajeva bolesti, od čega je 1.935 osoba izliječeno, a 229 je umrlo.

Ravnateljica zagrebačke Ustanove za hitnu medicinsku pomoć Vlasta Jasprica Hrelec ustvrdila je da je osoblje hitne pomoći pripravno i za situaciju ako osoba oboli od SARS-a prilikom boravka kod nas, bez jasnih simptoma kod ulaska u zemlju.

U tom je slučaju sve spremno za prihvat i izolaciju oboljelih, a u svim je kolima hitne pomoći pripremljena zaštitna odjeća i oprema za medicinsko osoblje.

U Klinici za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" sve je pripravno za prihvat oboljelih, dijagnostički proces radi identifikacije SARS-a i isključenja drugih poznatih bolesti, te za simptomatsko liječenje, budući da je riječ o virusu za koji zasad nema dokazano pouzdanog načina liječenja.

Pročitajte više