Hrvatska ne radi dovoljno za ljudska prava izbjeglica i Roma



HRVATSKA je postigla važan napredak od stjecanja nezavisnosti, ali morat će i dalje ozbiljno poraditi na rješavanju problema s ljudskim pravima nastalih nakon rata, smatra povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe Thomas Hammarberg, koji je danas predstavio svoj izvještaj o našoj zemlji.

Povjerenik Hammarberg posebno je istaknuo fundamentalno pravo svih raseljenih osoba na dobrovoljni povratak u klimi sigurnosti i dostojanstva: "Treba obratiti posebnu pažnju na stanarska prava bivših građana, uključujući i one koji se ne mogu ili ne žele vratiti u Hrvatsku. Izgubljena ili oštećena imovina i prava oštećenih osoba problemi su kojima se treba odmah pozabaviti i pronaći zadovoljavajuća rješenja".

Hammarberg je pozdravio mjere za zaštitu izbjeglica, ali i pozvao na daljnja poboljšanja u zakonu o azilu i njegovom provođenju: "Treba obratiti posebnu pozornost na ranjive grupe imigranata, kao što su žrtve mučenja ili zlostavljanja, žrtve trgovine ljudima ili djeca bez pratnje. Trebalo bi otvoriti stalni prihvatni centar za tražitelje azila kako bi se pojačalo sada limitirane kapacitete", rekao je.

Treba više pripaziti na Rome.

Povjerenik je pozdravio daljnje napore za istraživanjem ratnih zločina, otvorenost i volju koju je vlast pokazala za time da žrtvama pruži pravdu, a savjetovao je da treba ojačati suradnju s ITCY-em i naglasio važnost nepristranog učenja povijesti, zbog čega bi se trebalo surađivati sa susjedima.

Povjerenik Hammarberg istaknuo je i da su daljnje mjere potrebne kako bi se povećala zastupljenost Roma u političkom životu, državnoj upravi i pravosuđu, poboljšale njihove mogućnosti za obrazovanje i zapošljavanje te stambeni uvjeti. Pozvao je hrvatske vlasti da poduzmu dodatne mjere kako bi se Romima olakšalo stjecanje državljanstva, osobito djeci, te besplatna pravna pomoć u regulaciji njihova pravnog statusa.

Također je izrazio zabrinutost oko nastavka antiromskog ozračja, pa i nasilja, te predložio da se isprave greške pravosuđa i omoguće učinkovite istrage.

Pročitajte više