Hrvatska nudi Jordanu ulaz na tržište srednje Europe kroz luku Rijeka

HRVATSKA Jordanu nudi ulaz na tržište srednje, no također istočne i zapadne Europe kroz luku Rijeka, a postoji i inicijativa da luke Rijeka i Akaba potpišu sprazum o suradnji, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare hrvatskog i jordanskog premijera u Zagrebu.

To je jedan od niza mogućih projekata u interesu obiju zemalja kojima bi se produbila i poboljšala gospodarska suradnja, a koji će dobiti punu potporu i poticaj vlade RH, rekao je premijer Ivo Sanader na zajedničkoj konferenciji s jordanskim kolegom Faisalom al Fayezom.

Što se tičke političkih odnosa, Sanader je izjavio da Republika Hrvatska i Hašemitska Kraljevina Jordan nemaju otvorenih političkih pitanja i da imaju sve pretpostavke za unapređenje svekolikih bilateralnih odnosa.

"Možemo reći da suradnja Hrvatske i Jordana na gospodarskom planu ide dobro ali može biti još puno bolja", rekao je Sanader dodavši da je prošle godine robna razmjena dosezala oko milijardu i dvjesto milijuna dolara.

On je najavio da će Hrvatska uskoro odrediti članove zajedničke komisije za gospodarsku suradnju koja bi se mogla sastati prije listopada, odnosno prije uzvratnog posjeta hrvatskog premijera Jordanu.

Postignuta je i suglasnost da bi hrvatske i jordanske tvrtke mogle zajedno nastupati i na trećim tržištima, a i u izgradnji Iraka. Dakle, Jordan bio mogao za hrvatske tvrtke biti ulaz u taj dio svijeta isto kao što bi Hrvatska mogla biti biti ulaz za jordanske tvrtke u srednju Europu, istaknuo je Sanader.

Prema njegovim riječima, jordanska strana je predložila potpisivanje memoranduma o razumijevanju na području poljoprivrede i turizma. Također je predložila da se INA još više angažira na istraživanju nalazišta nafte u Jordanu. Osim toga Jordan je zainteresiran za uvoz vode koja bi se plasirala u samoj zemlji ali i u toj regiji.

Međutim, osnova za daljnje unapređenje odnosa dviju zemalja je i upoznavanje i približavanje dvaju naroda pa će se u tom smislu održati i razgovori između Croatia Airlinesa i jordanske zračne kompanije na kojima bi se moglo razmotriti konkretno povezivanje Zagreba i Amana. S tim u svezi, Hrvatska će razmotriti pojednostavljenje procedure izdavanja viza Jordancima, prije svega poslovnim ljudima, kao i mogućnost da se jordanskim građanima koji posjeduju schengensku vizu dozvoli ulazak u Hrvatsku.

Jordanski premijer Faisal al Fayez izjavio je novinarima da je kralj Abdullah II jako zainteresiran za jačanje gospodarskih veza Hrvatske i Jordana.

"Hrvatska i Jordan su dvije male zemlje, naše bogatstvo su naši ljudi", rekao je.

On je dodao da se Jordan smatra vratima prema Iraku od čega bi mogli imati koristi hrvatski poslovni ljudi.

U sklopu posjeta jordanskog premijera, vlada RH i vlada Hašemitske Kraljevine Republike Jordan potpisale su u četvrtak u Zagrebu Ugovor o suradnji na području znanosti i tehnologije nakon razgovora dvojice premijera.

S hrvatske strane Ugovor je potpisao ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, a s jordanske ministar vode, navodnjavanja i poljoprivrede Hazem Al Naser.

Pročitajte više