Hrvatska od Norveške preuzela liniju za digitalizaciju katastra

HRVATSKA Državna geodetska uprava danas je od norveške tvrtke ProCaptura preuzela procesnu liniju za digitalizaciju (vektorizaciju i skeniranje) katastarskih planova, vrijednu 4,1 milijuna kuna. 

Riječ je o jednoj komponenti norveško-hrvatskog geoinformacijskog projekta CRONO GIP koji će Državnoj geodetskoj upravi omogućiti bitno skraćenje vremena potrebnog za vektorizaciju, odnosno prevođenje u digitalni oblik 57.000 katastarskih planova, koliko ih ima u Hrvatskoj, izjavio je ravnatelj Državne geodetske uprave Željko Bačić. Podsjetio je da većina katastarskih planova potiče još iz vremena Austro-Ugraske, i da su uglavnom u papirnoj formi što ne zadovoljava današnje potrebe građana.

Vrijednost projekta je 16,5 milijuna kuna, Hrvatska sudjeluje sa 7 milijuna kuna, a Norveška je Hrvatskoj darovala 9,5 milijuna kuna.

Bačić je rekao da će projekt omogućiti ostvarenje zacrtanog cilja do 2010. godine, a možda i ranije - a to je prevesti cijeli hrvatski katastar u digitalni oblik.

Najavio je pokretanje i druge faze norveško-hrvatskog geoinformacijskog projekta koja se sastoji iz četiri komponente - nastavka vektorizacije katastarskih planova i njeno širenje u područne urede hrvatskih županija, razvoj sustava za vektorizaciju hrvatske osnovne karte 1:5000 i izrada baze podataka za nju, nastavak projekta razvijanja kapaciteta Hrvatskog geodetskog instituta te katastarska izmjera nacionalnog parka Kornati i razvoj GIP sustava kako bi se ostvarili preduvjeti da nacionalni parkovi i parkovi prirode upravljaju prostorom.

Norveški veleposlanik Knut Torassen izrazio je zadovoljstvo što Norveška pomaže Hrvatskoj da digitalizacijom katastarskih planova ubrza investiranje u zemlju. Riječ je o modelu, koji bi morao biti primjer uspješne suradnje dviju zemelja, istaknuo je norveški veleposlanik.

Pročitajte više