Dva sata prije glasanja, Hrvatska objavila da povlači kandidaturu za sjedište Europske agencije za lijekove

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

IZ MINISTARSTVA vanjskih i europskih poslova priopćenjem su izvijestili kako je donesena odluka o povlačenju kandidature za sjedište Europske agencije za lijekove. I to samo dva sata prije glasanja.

>> Bandić i Kujundžić se blamirali u Bruxellesu


>> Europska komisija analizirala hrvatsku ponudu za Agenciju za lijekove, nedostaje hrpa podataka

>> Kujundžić nakon kritika Europske komisije: "Nismo ništa uljepšavali"

>> Ogromna većina profesionalaca iz Europske agencije za lijekove ne želi u Hrvatsku
 

Zaključili da kriteriji nisu jednaki za sve pa se povlače?

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Republika Hrvatska je odlučila povući kandidaturu za sjedište Europske agencije za lijekove.
 
Takva je odluka donesena nakon naše ocjene postupka koji prethodi donošenju odluke o premještaju ove agencije iz Ujedinjene Kraljevine. Držimo da taj postupak ne osigurava vrednovanje svih kriterija na isti način, te da je bio podložan sugestivnim ocjenama same Europske agencije za lijekove.
 
Republika Hrvatska je međutim u ovom postupku prikupila vrijedno iskustvo natjecanja za sjedište budućih agencija i tijela Europske unije.
 
Držimo da bi temelj svih budućih odluka trebao biti načelo jednakosti među državama članicama, što ponajprije uključuje i ravnomjernu distribuciju sjedišta agencija i tijela Europske unije", poručili su iz Ministarstva.

Zaposlenici EMA-e nisu htjeli Zagreb za sjedište


Podsjetimo, kako je Index već pisao, prema anketi zaposlenika EMA koja je procurila u medije pokazalo se kako zaposlenici EMA-e nisu željeli Zagreb za svoje novo sjedište.

Zagreb je tako dobio podršku tek 20 posto zaposlenika. Lošije od Zagreba su prošli Bratislava (14 posto), Varšava (10 posto), Bukurešt (8 posto) i Sofija (6 posto).

Stav zaposlenika nije naravno jedini kriterij u procesu odlučivanja o tome gdje će u Europskoj uniji biti sjedište Europske agencije za lijekove, ali je važan jer bi prevelik odljev zaposlenih mogao dovesti do paralize rada EMA.

Svemu tome zasigurno nije pomogla ni prezentacija hrvatske ponude za koju su bili zaduženi ministar zdravstva Milan Kujundžić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Njihovo ponašanje i izražavanje, koje se u hrvatskom društvu smatra dovoljno neproblematičnim da budu postavljeni, odnosno izabrani na svoje funkcije, u briselskom kontekstu nikome nije bilo ni simpatično ni uvjerljivo, pa ne čudi što se predstavljanje hrvatske ponude pretvorilo u debakl.

Više o tome kako je predstavljanje ponude od strane ministra i gradonačelnika prošlo u Bruxellesu, pročitajte na ovom linku.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Europsku agenciju za lijekove, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Europska agencija za lijekove.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

 

Pročitajte više