Grci tvrde: Almuhamed je putovao s još jednim muškarcem; Hrvatska policija istražuje tko mu je bio suputnik

Foto: Hina

HRVATSKA policija u Opatovcu 8. listopada fotografirala je pariškog terorista te mu uzela otiske prstiju. HRT javlja kako sada pokušavaju utvrditi s kim je putovao. Iz policije kažu da nije bio evidentiran niti u kakvim bazama te da je nastavio svoj put preko Mađarske i Austrije.

> Tijek događaja i najnovije vijesti oko pariškog pokolja pratite ovdje

"Na traženje Francuske obavili smo određene provjere. Utvrdili smo da je osoba iz njihova upita prošla registraciju u Opatovcu 8. listopada. Dakle, ta osoba nije bila ni u kakvim evidencijama. Nismo je označili kao potencijalno sumnjivu osobu. Ona je prošla svoj put od Grčke, gdje je također registrirana, pa kroz Makedoniju i Srbiju. Nastavila je put kroz Mađarsku i Austriju", izjavila je za HRT Helena Biočić iz MUP-ove službe za odnose s javnošću.

Biočić je za Index rekla da oni ne znaju radi li se o teroristu te da nisu mogli provjeriti je li putovnica krivotvorena ili ne, budući da za to treba dosta vremena. "To je osoba koja zanima francusku policiju", dodaje.

Međutim, neslužbeno doznajemo da je osoba s putovnice Ahmed Almuhamed koji se sumnjiči da bi mogao biti jedan od počinitelja terorističkog napad na Pariz.

Blic je jučer objavio kako se radi o 25-godišnjem Ahmedu Almuhamedu koji je 7. listopada ušao iz Makedonije u Srbiju kod Miratovca, registriran u Preševu, a dan kasnije i u Opatovcu. Blic piše kako sigurno nije bio naoružan jer je prošao provjeru.

Podsjetimo, grčka je policija jučer objavila kako su putovnice nađene kod dva terorista registrirane prilikom ulaska u Grčku. No, još nije poznato jesu li te putovnice kritvorene. Američki mediji pozivajući se na izvore iz FBI-a javljaju kako bi putovnice vrlo lako mogle biti kritvorene.

Ahmed Almuhamed nije putovao sam?

Grčke novine Protothema objavile su kako s teroristom putovao muškarac imena Muhamed Almuhamed. Objavili su karte za trajekt kojima, tvrde,  dokazuju svoje tvrdnje. Pišu i kako se sumnja da je Muhamed Almuhamed također povezan s pariškim pokoljem.

Srpski MUP potvrdio da je Almuhamed registriran u Preševu

Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije (MUP) potvrdilo je da je jedan od osumnjičenih terorista za masakr u Parizu registriran početkom listopada na graničnom prijelazu Preševo, pri ulasku iz Makedonije, te da je zatražio azil. Jedan od osumnjičenih terorista, A.A, za kojeg se interesiraju francuske sigurnosne službe, registriran je na graničnom prijelazu Preševo 7. listopada gdje je formalno zatražio azil, priopćio je MUP.

"Provjerama je utvrđeno da se njegovi podaci poklapaju s podacima osobe koja je 3. listopada identificirana u Grčkoj. Za tom osobom nije bila raspisana Interpolova tjeralica", navodi se u priopćenju MUP-a Srbije koji najavljuje nastavak suradnje sa sigurnosnim službama Francuske.

"Da je ta osoba bila u bilo kakvim evidencijama evidentirana i određena kao sumnjiva, potencijalno opasna osoba, bila bi privedena prije u zemljama kroz koje je prošla prije Hrvatske, dakle, i u Grčkoj, Makedoniji i Srbiji, a i u onim zemljama nakon izlaska iz Republike Hrvatske, dakle, u Mađarskoj i Austriji. Da je ta osoba imala neku međunarodnu potragu, naravno da bi je izdvojili i postupali sukladno protokolu. Poanta je da je osoba u Hrvatskoj prošla registraciju i da je nastavila svoje putovanje dalje prema zemljama Schengena, dakle otišla je iz prihvatnog centra u Opatovca, u Mađarsku", istaknula je Biočić.

Srpsko ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je u nedjelju da je jedan od osumnjičenih terorista za masakr u Parizu registriran početkom listopada na graničnom prijelazu Preševo, pri ulasku iz Makedonije, te da je zatražio azil. Jedan od osumnjičenih terorista, A.A, za kojeg se interesiraju francuske sigurnosne službe, registriran je na graničnom prijelazu Preševo 7. listopada, gdje je formalno zatražio azil, priopćio je MUP Srbije.

"Provjerama je utvrđeno da se njegovi podaci poklapaju s podacima osobe koja je 3. listopada identificirana u Grčkoj. Za tom osobom nije bila raspisana Interpolova tjeralica", navodi se u priopćenju MUP-a Srbije.

Beogradski Blic objavio je u subotu navečer na svojoj internetskoj stranici da je "jedan od terorista koji je sijao smrt u Parizu prešao cijelu balkansku migrantsku rutu sa sirijskom putovnicom na ime Ahmed Almuhamed". Najavljujući tekst u svojem nedjeljnom izdanju, Blic je objavio i preslik sirijske putovnice na ime Ahmeda Almuhameda.

Grčki dužnosnici su u subotu objavili da je riječ o putovnici čovjeka koji je ušao na teritorij Grčke 3. listopada.

Islamisti regrutiraju po prihvatnim centrima!

Njemačka je danas objavila kako islamisti mlade uglavnom regrutiraju po prihvatnim centrima, jer tvrde, bilo bi preopasno obučenog teroristu poslati na put balkanskom rutom.  "Moguće je da ima terorista među izbjeglicama, ali smatramo to manje vjerojatnim", rekao je čelni čovjek njemačke obavještajen službe Maassen u intervjuu koji je objavilo nekoliko lokalnih novina u nedjelju.

Maassen je dodao da je izbjeglička ruta iz Sirije i Iraka za Tursku, Grčku i na sjever preko balkanskih zemalja krajnje opasna. "Bilo bi rizično i netipično da osobe koje imaju borbenu misiju  dođu iz Turske na grčke otoke u čamcu smrti.", pojašnjava i otkriva kako već znaju za stotine slučajeva da islamisti pokušavaju vrbovati mlade migrante.

Egipatska nije krivotvorena i ne pripada teroristu

Egipatski veleposlanik u Francuskoj izjavio je danas da egipatska putovnica pronađena uz tijelo terorista ne pripada njemu već navijaču koji je ozlijeđen u napadu.

Pročitajte više