Hrvatska ponovo uvodi vize za državljane SiCG?

UKOLIKO se u bliskoj budućnosti ništa ne promijeni u statusu SiCG prema Europskoj uniji, Europska komisija od Hrvatske će zatražiti da ponovo uvede vizni režim za državljane SiCG, piše dnevni list Vjesnik.

Kao dio dogovora sa EU, Rumunjska i Bugarska već su uvele vize za državljane SiCG. Naime, Unija od budućih članica traži kontrolirani ulazak državljana trećih zemalja, neovisno o svim postojećim odnosima i dogovorima između država.

Rumunjska je također uvela vizni režim za državljane Ukrajine i Rusije, a na traženje Europske komisije provodi se stroža kontrola i ograničenja ulaska državljanima Moldavije.

Bugarska je iste zahtjeve ispunila još ranije, a Rumunjska je zadnja zemlja kandidat s nezaključenim pregovorima s EU, budući da pregovori s Hrvatskom, iako naša zemlja ima status kandidata, još nisu počeli.

Kako piše Vjesnik, zbog aranžmana s budućim članicama o harmonizaciji viznog režima s onim u EU, Komisija će od Hrvatske tražiti da ponovo uvede vize za SiCG, naravno pod uvjetom da dotad SiCG ne stekne status kandidata, za koji će SiCG najvjerojatnije ipak trebati još neko vrijeme.

Pročitajte više