Hrvatska potpisom podržala zakon koji bi mogao uništiti internet

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL, Screenshot

MINISTARSTVO kulture objavilo je da je ministrica Nina Obuljen Koržinek potpisala deklaraciju kojom se podržava donošenje direktive o autorskim pravima. O toj se Direktivi danas (ponovno) glasa u Europskom parlamentu, a riječ je o odredbi mogla uništiti internet kakav poznajemo. Ako se usvoji, prvi bi se na udaru mogli naći memovi.

Deklaraciju potpisalo samo sedam ministara kulture zemalja EU-a

Ministarstvo kulture objavilo je deklaraciju ministara kulture država članica EU, pokrenutu na inicijativu francuske ministrice kulture i komunikacija Françoise Nyssen, no iz deklaracije je vidljivo da ju je osim francuske i hrvatske ministrice potpisalo tek pet ministrica i ministara kulture, i to: njemačka ministrica Monika Grutters, belgijska Alda Greoli, bugarski ministar Boil Banov, španjolski Jose Guirao Cabrera, grčki Myrsini Zorba i rumunjski George Ivaccu.

Iz Ministarstva su priopćili da je ministrica Obuljen Koržinek potpisom podržala deklaraciju koja se tiče prijedloga Direktive o autorskim pravima "želeći istaknuti važnost i značenje reforme autorskih prava čiji je cilj osigurati uravnoteženiji zakonski okvir za sve dionike koji stvaraju u digitalnom okruženju". 

Traže da pregovori prođu glatko i da se donese direktiva koja bi mogla uništiti internet

U deklaraciji se navodi da potpisnici zagovaraju da pregovori "prođu glatko" te da se zadrži suština, kako je nazivaju, reforme o autorskim pravima. 

"Autorsko pravo moglo bi učinkovito koristiti kao pravna osnova za pravičnu naknadu stvaraocima i izdavačima, osobito od strane platformi koje su postale glavni izvori pristupa sadržaju na internetu. Primjenom uravnoteženih rješenja, novih ciljanih iznimaka i olakšanog pristupa sadržaju treba voditi računa o slobodi govora, interesima javnosti i korisnika djela", navodi se u priopćenju Ministarstva kulture o deklaraciji koju je potpisala Obuljen Koržinek. 

O prijedlogu Direktive o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu o kojoj danas raspravlja Europski parlament ministrica kulture Koržinek je razgovarala na sastanku održanom prošlog petka u Ministarstvu kulture s predstavnicima umjetničkih i strukovnih udruga koji su ponovili svoju čvrstu podršku predloženoj Direktivi, navode iz Ministarstva.

Obuljen želi strože zakone o autorskim pravima

"Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek podržala je reviziju Direktive i stavove predstavnika udruga, ističući kako je u digitalnom vremenu važno da se hrvatsko zakonodavstvo vezano za zaštitu autorskih prava unaprijedi te da se u cijelosti poštuju dosadašnja postignuća koja se odnose na pravičnu naknadu autorima i zakonito korištenje autorskih djela

Cilj je Direktive poboljšati autorsko-pravnu zaštitu kreativnih, kulturnih i medijskih sadržaja na internetu, a istodobno u određenoj mjeri ograničiti autorsko pravo radi lakšeg korištenja autorskih djela u znanosti i istraživanju, obrazovanju i zaštiti kulturne baštine", navodi se u priopćenju Ministarstva. 

Pročitajte više