Hrvatska se uključuje u istragu oko potonuća Bourbon Rhodea

Foto: Bourbon offshore

"MINISTARSTVO mora, prometa i infrastrukture će zadužiti predstavnika Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu (AIN) da se uključi u sigurnosnu istragu oko potonuća broda Bourbon Rhode", potvrđeno je za Novi list iz Ministarstva na upit o tome hoće li se Republika Hrvatska aktivno uključiti u istraživanje okolnosti potonuća broda za čijih se sedam pomoraca još traga.

Aktivno motrenje

Podsjetimo, aktivna potraga za nestalim pomorcima među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić prekinuta je u petak. Vlasti Prefekture Martinique objavile su da se prekida aktivna potraga.

“Više od 10 dana nismo pronašli konkretne znakove broda, pomoraca ni splavi za preživljavanje. Ipak, potraga se ne prekida te se prelazi u fazu aktivnog motrenja", rekli su.

Potraga je sada u fazi aktivnog motrenja, što znači da brodovi više ne skreću s kursa kako bi tražili nestale pomorce, nego pojačano motre na svojim rutama preko Atlantika.

O koliko se golemom području radi, najbolje govori podatak da se pretražuje površina oceana usporediva s površinom tri Hrvatske, više od 1000 nautičkih milja od najbližeg kopna.

Pročitajte više