Hrvatska izdala 11-godišnju obveznicu vrijednu 2 milijarde eura

Foto: Pixsell

MINISTARSTVO financija izdalo je u srijedu na međunarodnom tržištu kapitala 11-godišnju obveznicu vrijednu dvije milijarde eura, uz kuponsku kamatnu stopu od 1,5 posto te ostvareni prinos od 1,643 posto, objavilo je u četvrtak to Ministarstvo.

"Ministarstvo financija 10. lipnja uspješno je izdalo euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od 2 milijarde eura, dospijeća 2031. godine. Godišnja kuponska kamatna stopa iznosi 1,5 posto, a ostvareni prinos 1,643 posto. Zajednički agenti izdanja bili su Banca IMI/Privredna banka Zagreb, Barclays, Deutsche Bank i J.P. Morgan", navodi se u današnjem priopćenju.

Interes investitora bio izniman

Iz Ministarstva podsjećaju da je transakcija najavljena u utorak, 9. lipnja, nakon čega su održali globalnu telekonferenciju za ulagatelje kako bi tako pripremili što šire tržište za transakciju, koja je izvedena 10. lipnja s početkom u jutarnjim satima.

Interes investicijske zajednice bio je izniman, ističu iz Ministarstva, dodavši da je bilo više od 400 potencijalnih ulagatelja, čemu su dodatno pridonijeli ulagatelji koji ulažu isključivo u vrijednosne papire investicijskog kreditnog rejtinga. 

Također, ocjenjuju da je interes za upis prikupljen od najkvalitetnijih ulagatelja uz jako dobru geografsku diversifikaciju - Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Njemačka, Italija, Austrija, Francuska, zemlje Beneluksa, CEE zemlje i dr. Time je, navode u priopćenju, u konačnici ostvarena snažna potražnja od 8,45 milijardi eura, što je oko 4,2 puta više u odnosu na nominalni iznos izdanja. 

"Navedeno je Republici Hrvatskoj omogućilo da najnovije zaduženje postigne uz čak 45 baznih bodova niže od inicijalno objavljene cijene", naglašavaju iz Ministarstva.

U veljači Hrvatska izdala tri tranše obveznica u iznosu od 15 milijardi kuna

Primici od tog izdanja iskoristit će se za refinanciranje euroobveznice iznosa 1,25 milijardi dolara, koja dospijeva u srpnju 2020., pri čemu će se ostvariti godišnja ušteda na kamatama od gotovo 360 milijuna kuna.

Preostali dio izdanja, kaže se u priopćenju, iskoristit će se za financiranje mjera za pomoć gospodarstvu pogođenom pandemijom Covid-19, kako je i predviđeno u izmjenama i dopunama državnog proračuna za ovu godinu.

Podsjetimo, rebalansom proračuna na početku svibnja primici od financijske imovine i zaduživanja s originalno predviđenih 30,5 milijardi kuna porasli su na 63,4 milijarde kuna. Do tada je već više od polovine planiranog iznosa, odnosno 35,6 milijardi kuna, bilo pokriveno. 

Naime, u veljači je država izdala tri tranše obveznica u iznosu 15 milijardi kuna, po ponderiranoj kamatnoj stopi od 1 posto, početkom svibnja i 7-godišnju obveznicu na domaćem tržištu u iznosu od 1,445 milijardi eura po kamatnoj stopi od 0,75 posto, a refinanciran je i veliki trezorski zapis od 7,8 milijardi kuna te su obavljeni i pojedini kreditni aranžmani s bankama u Hrvatskoj.

Kreditne agencije poručuju da će šok biti privremen

U Ministarstvu još ističu da je ova transakcija uslijedila u tjednu nakon što je agencija Fitch potvrdila hrvatski kreditni rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. 

"Stabilni izgledi odražavaju uvjerenje da će Republika Hrvatska održati srednjoročnu fiskalnu stabilnost, istovremeno pružajući kratkoročnu podršku u borbi protiv pandemije COVID-19. Također, agencija S&P je u svibnju 2020. potvrdila rejting BBB-/A-3 sa stabilnim izgledima, dok je agencija Moody's potvrdila kreditni rejting RH Ba2 te izglede zadržala pozitivnima. Agencije navode da će, iako će pandemija Covida-19 oslabiti hrvatske ekonomske i fiskalne rezultate u 2020. godini, šok biti privremen te kako su ranija poboljšanja fiskalnih podataka i jačanje ekonomije podržali kreditni profil zemlje", naglašava se u priopćenju.

Postignuti konačni uvjeti izdanja i razina interesa u knjizi upisa još su jednom potvrdili snažan status Hrvatske kao atraktivnog izdavatelja na međunarodnom tržištu kapitala, zaključuje se u priopćenju Ministarstva financija.

Pročitajte više