Hrvatska, Srbija i Slovenija osnivaju zajedničko željezničko poduzeće



HRVATSKA, Srbija i Slovenija dogovorile su danas u Beogradu osnivanje zajedničkog željezničkog poduzeća koje će trima zemljama osigurati brži transport robe na paneuropskom transportnom koridoru X. 

Državni tajnik u hrvatskom Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Danijel Mileta, ministar infrastrukture Srbije Milutin Mrkonjić i slovenski ministar transporta Patrick Vlačič potpisali su na zajedničkom susretu deklaraciju kojom su podržali osnivanje zajedničke tvrke koja će susjednim zemljama osigurati veću konkurentnost i zajednički nastup na tržištu.

Nova tvrtka okrenuta prije svega organizaciji transporta, a ne zaradi

Zajednička bi tvrtka, kako su na konferenciji za novinare najavili potpisnici deklaracije, trebala biti osnovana već za mjesec ili mjesec i pol, a poduzećem će upravljati Slovenija, koja je već članica Europske unije. Uprava tvrtke bit će sastavljena od predstavnika sve tri zemlje, a njezina primarna namjena neće biti donošenje dobiti, već prije svega organizacija transporta.

Hrvatski predstavnik Danijel Mileta novinarima je potvrdio da ovime sve tri zemlje osiguravaju zajednički nastup svojih željeznica na zajedničkom tržištu, odnosno na koridoru 10, a njihove će im matične zemlje, kako je objasnio, pomoći kako bi što konkurentnije i efikasnije obavljale svoj posao.

Mileta je objasnio i da će hrvatsko Ministarstvo biti zaduženo prije svega za rješavanje eventualnih administrativnih problema i da se neće upletati u politiku tvrtke, dok će brigu o poslovanju tvrtke voditi zajednička uprava.

Pročitajte više