Hrvatska sudjelovala na susretu meteorologa u Ottawi

METEOROLOZI iz 47 zemalja svijeta, među kojima i Hrvatske, sudjelovali su 29. i 30. studenoga u Ottawi na sastanku Grupe za motrenje Zemlje (GEO) na kojem se razgovaralo o osnivanju globalnog sustava mjerenja atmosfere, oceana i tla.

Glavna zadaća međuvladine grupe GEO je stvaranje uvjeta za uspostavu Globalnog sustava svih sustava mjerenja (GEOSS) atmosfere, oceana i tla.

Razvitkom neovisnih nacionalnih sustava mjerenja javila se potreba njihovog povezivanja na svjetskoj razini pa su tako agencije UN-a na čelu sa Svjetskom meteorološkom organizacijom i EU pokrenule proces koordinacije svih mjerenja tj. osnivanja GEOSS-a.

Na petom sastanku grupe GEO među 150 predstavnika nacionalnih meteoroloških službi iz 47 zemalja Hrvatsku su predstavljali v.d. ravnatelja ravnatelja Državnog meteorološkog zavoda (DHZ) Ivan Čačić i Zvonimir Katušin, načelnik Odjela za meteorološka motrenja DHZ-a.

Hrvatska je na susretu potvrđena kao punopravni član grupe GEO (Group on Earth Observation), čime se uključila u aktivnosti na svjetskoj razini i stvorila preduvjete za planiranje složenog sustava mjerenja na nacionalnoj razini.

Na susretu u Ottawi utvrđen je 10-godišnji plan provedbe sustava GEOSS-a i pripremljeni su dokumenti za osnivački skup na ministarskoj razini koji će se održati u okviru trećeg sastanka na vrhu Motriteljskih sustava planeta Zemlje (EOS-Earth Observation Summit).

Pročitajte više