Hrvatska tehnologija stvorena za europskog kupca

Foto: Press

MOŽE li Hrvatska biti konkurentna u Europi sa svojom tehnologijom ili ćemo i dalje razvijati turizam, uslužne djelatnosti i služiti kao izvoznik sirovina koje onda netko drugi preoblikuje i na tome dobro zarađuje?

Uz već dobro poznate rasadnike ideja iz start-up inkubatora te ponekog svijetlog primjera poput informacijskih sustava u zdravstvu ili vrhunskih transformatora, već je poznato da Hrvatska ima i proizvodnju televizora.

U Rugvici, u blizini Zagreba, nalazi se moderni proizvodni pogon hrvatskog branda VIVAX u vlasništvu tvrtke M SAN Grupa d.d., u kojem se proizvode LED televizori, a od proljeća ove godine i moderni SMART TV s android sustavom. Pogon proizvodi televizore za Hrvatsku i EU, a da bi uspjeli na zahtjevnom europskom tržištu, ustrojili su sustav 100% kontrole kvalitete, što znači da se svaki pojedini televizor u toku proizvodnog procesa testira po nekoliko sati, kako bi kvalitetom udovoljavao strogim EU standardima. Godišnji kapacitet je 180.000 televizora u dijagonalama od 22“ do 65“.

Slučajni posjetitelj bi čak mogao pomisliti da se nalazi u NASA postrojenju, a ne u blizini Zagreba, kada vidi proces izrade TV panela. Prilikom izrade panela ne tolerira se niti jedno zrno prašine pa se u dijelu pogona koji zovu „clean room“ mogu vidjeti zaposlenici u sličnim odijelima koje koriste i tehničari u nekoj od svemirskih agencija. Pogon ima i poseban sustav filtracije zraka, a zbog činjenice da svako zrno prašine koje padne na LED panel, stvori tzv. mrtvi piksel tj. crnu točku na ekranu, što je nedopustivo u modernoj proizvodnji televizora.

Početkom 2017. godine u VIVAX-u planiraju započeti proizvodnju Ultra HD televizora koji imaju 4 puta više piksela od HD televizora pa su poznati i pod nazivom 4K. Ovom investicijom VIVAX se definitivno priključuje vodećim proizvođačima televizora u EU, a sve zahvaljujući hrvatskim stručnjacima koji adaptiraju tehnička rješenja i prilagođavaju specifikaciju uređaja lokalnim zahtjevima zemalja Europske unije, gdje uspijevaju samo vrhunski proizvodi.

Pročitajte više