Hrvatska tijekom 1998. uplatila 230 milijuna maraka HVO-u

TIJEKOM 1998. godine dok je ministar obrane Federacije BiH bio Ante Jelavić, iz RH je kao pomoć Hrvatskom vijeću obrane stiglo oko 230 milijuna ondašnjih njemačkih maraka, ali Jelavić nije utjecao na njihovu raspodjelu, rekao je u četvrtak u nastavku suđenja bivšemu članu Predsjedništva BiH i bivšemu predsjedniku HDZ-a BiH Anti Jelaviću svjedok obrane Marko Štrbac.

U razdoblju na koje se odnosi optužnica protiv Jelavića da je posredstvom Hercegovačke banke sudjelovao u pronevjeri novca što ga je Hrvatska slala kao pomoć Hrvatima u BiH, Štrbac je bio Jelavićev pomoćnik federalnog ministra obrane zadužen za materijalno-financijsko poslovanje.

Štrbac je kao i Jelavićev branitelj odvjetnik Dragan Barbarić u državnom sudu u BiH u Sarajevu ustvrdio da je od 230 milijuna njemačkih maraka pristiglih 1998. g., oko 210 milijuna maraka isplaćeno za plaće pripadnika HVO-a, te za materijalnu naknadu stradalnicima Domovinskog rata i njihovim obiteljima. Preostalih oko 20 milijuna maraka po tvrdnjama branitelja Barbarića i svjedoka Štrbca, potrošeno je za liječenje pripadnika HVO-a, za nadgrobne spomenike poginulim vojnicima HVO, te za invalidnine i jednokratne pomoći najugroženijim pripadnicima HVO-a.

Barbarić i Štrbac su svoje iskaze o načinu trošenja novca 1998. pristiglog iz RH potkrijepili dokumentima za koje tvrde da su u njima regularno evidentirane sve stavke i isplaćene svote.

I Štrbac i odvjetnik Barbarić trudili su se dokazati da se Jelavić nije upletao u preusmjeravanje novca što je iz RH stizao u BiH.

Suđenje Jelaviću nastavit će se 23. svibnja kada će svjedoka Štrbca, kako je najavljeno, ispitati tužitelj John McNair.

Pročitajte više