Eurostat: Na obranu najviše troši Estonija, najmanje Irska, Hrvatska u sredini

PREMA podacima Eurostata, Hrvatska za obranu izdvaja manje od europskog prosjeka od 1.2 posto BDP-a, dok najviše izdvaja Estonija, čak 2.1 posto. Obaveza članica NATO-saveza je izdvajanje minimalno 2 posto svojeg BDP-a za obranu, a taj uvjet od članica EU, a koje su ujedno i dio NATO-a, ispunjavaju samo Estonija i Grčka.

U 2019. godini opći državni rashodi država članica EU za obranu iznosili su 168.5 milijardi eura, što predstavlja 2.6 posto ukupnih rashoda opće države. To je ekvivalent 1.2 posto BDP-a.

Od 2014. udio izdataka za obranu u ukupnim državnim rashodima neznatno se povećao, dok je postotak BDP-a ostao stabilan na 1.2 posto BDP-a, navodi Eurostat.

Najviše BDP-a na obranu troši Estonija, a najmanje Irska

Najviše na obranu u EU troše Estonija (2.1 posto) i Grčka (2 posto), a njih slijede Latvija, Cipar, Francuska, Rumunjska, Litva, Poljska i Nizozemska, koje sve troše više od prosjeka EU.

Najmanje na obranu troši Irska, samo 0.2 posto, a manje od 1 posto troše još Luksemburg, Austrija, Malta, Portugal, Španjolska, Belgija i Češka.

Hrvatska je na sredini liste, te na obranu troši 1 posto BDP-a, kao i Mađarska i Slovenija.

Treba napomenuti da su ovo podaci za 2019. godinu, pa je moguće da će Hrvatska nakon kupnje borbenih aviona ubuduće imati višu poziciju na Eurostatovoj listi.

Pročitajte više