Hrvatska u Austriji druga najtraženija strana destinacija za putovanja u 2022.

HRVATSKA je u Austriji druga najtraženija strana destinacija za putovanja u 2022., iza prve Italije, a među prvih pet destinacija su i Njemačka, Grčka i Španjolska, izvijestili su u ponedjeljak iz Hrvatske turističke zajednica (HTZ) na temelju novog istraživanje o planovima putovanja Austrijanaca.

Istraživanje je provela udruga nacionalnih turističkih organizacija Corps Touristique Austria, a direktor predstavništva HTZ-a u Austriji Branimir Tončinić ističe da rezultati potvrđuju da je Hrvatska, unatoč svim izazovima i okolnostima, među Austrijancima uspješno zadržala poziciju jedne od vodećih i najomiljenijih inozemnih destinacija.

"Dodatno veseli i podatak da 83 posto Austrijanaca ove godine planira putovati, od kojih u inozemstvo planira putovati njih oko 66 posto. To u odnosu na prošlu godinu pokazuje i rast zanimanja i potražnje za putovanjima od oko 20 posto, što je i nastavak pozitivnih trendova s tog tržišta", komentira Tončinić.

Što žele austrijski turisti?

Rezultati istraživanja pokazali su i da će Austrijanci najviše putovati tijekom glavne ljetne sezone, s time da postoji i trend povećanog interesa za odmorom u rujnu, a većina austrijskih turista ili oko 77 posto kazalo je da će putovati najčešće vlastitim automobilom (oko 77 posto) te zatim zrakoplovom i vlakom.

"Austrija je za hrvatski turizam jedno od tradicionalno najvažnijih emitivnih tržišta. Prošle godine njihovi turisti su ostvarili oko 6.4 milijuna noćenja, čime su na visokom četvrtom mjestu, a najviše su noćili u Istri, na Kvarneru i u Zadarskoj županiji. Ove godine očekujemo još bolje rezultate i značajno približavanje trendovima iz pretpandemijske 2019. godine", poručio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Od rezultata istraživanja iz HTZ-a izdvajaju još to da su Austrijanci ove godine najzainteresiraniji za kupališnim odmorom, city break turizmom, wellnessom i kulturnim turizmom, dok će od smještaja najradije birati hotele, kuće za odmor te apartmane.

Ipak, najvažniji kriteriji po kojima će birati destinacije za odmore uključuju čistoću i higijenu, sigurnost te vremenske uvjete i klimu.

Pročitajte više