Hrvatska u skupini "malih europskih tigrova"

HRVATSKA je jedna od tranzicijskih zemalja na koje inozemni ulagači gledaju vrlo optimistično, te spada među 25 najatraktivnijih zemalja u svijetu za strana ulaganja, tvrdi se u najnovijoj studiji konzultantske kuće A. T. Kearney o atraktivnosti pojedinih tržišta za inozemna ulaganja.

U kategoriju malih europskih tigrova ulaze još i Estonija, Latvija, Litva, Rumunjska, Slovenija i Srbija i Crna Gora, koje karakteriziraju niži troškovi proizvodnje, sve otvorenija tržišta, mogućnosti spajanja i preuzimanja tvrtki, te izgledi za ulazak u EU.

Slovenija, Hrvatska i Srbija ove su godine prvi put uključene u istraživanje o indeksu povjerenja stranih ulagača. Ove godine gotovo svaki deseti europski ulagač ima pozitivnije mišljenje o Rumunjskoj, Hrvatskoj i Srbiji nego što ga je imao prije godinu dana.

Na Sloveniju čak 17 posto europskih ulagača sada gleda povoljnije nego prije godinu dana, dok u slučaju baltičkih zemalja taj postotak iznosi 16 posto. Analiza A. T. Kearneyja pokazuje da u borbi za privlačenje inozemnih ulaganja rastuća tržišta sve više potiskuju industrijalizirane zemlje.

Naime, po prvi put od 1998. godine, tržišta tranzicijskih i zemalja u razvoju čine većinu među 10 najatraktivnijih zemalja za strana ulaganja, dok su Francuska, Italija, Kanada i Australija pale ispod desetog mjesta.

Pročitajte više