Hrvatska uputila prosvjednu notu Sloveniji

MINISTARSTVO vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske uputilo je diplomatsku notu Veleposlanstvu Republike Slovenije u Zagrebu.

U noti Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske podsjeća da je 22. prosinca 2005. godine nepoznati počinitelj uništio splavi iz uzgajališta školjki u Savudrijskoj vali u vlasništvu zadruge „Sargus“. Uništeno je između 10 i 20 tona konzumne dagnje po veleprodajnoj cijeni od 10 kuna po kilogramu te su prerezani konopi za sidrenje 110 bova. Za ponovno sidrenje i popravak uzgajališta bit će potrebno oko 10 dana rada ronilačke ekipe. Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija traži da se i nadležna tijela Republike Slovenije uključe u istragu radi otkrivanja i kažnjavanja počinitelja ovoga incidenta.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske izražava uvjerenje da i ovaj incident ukazuje na potrebu da se što prije postigne dogovor oko pitanja granice na moru. Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske u tom smislu podsjetilo je na službeni prijedlog Republike Hrvatske o upućivanju rješavanja toga pitanja nekom međunarodnom pravosudnom tijelu.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske odgovorilo je i na notu Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije od 16. prosinca 2005. godine vezanu uz Pravilnik o granicama u ribolovnom moru.

Pročitajte više