Hrvatska za 330 milijuna kuna kupila neprovjereno cjepivo protiv svinjske gripe?!

IMUNOLOŠKI zavod u Zagrebu dogovorio je kupnju 4,5 milijuna doza cjepiva protiv svinjske gripe od švicarske tvrtke Novartis, što će Hrvatsku koštati 330 milijuna kuna. No, Zavod je također potpisao ugovor kojim se obvezuje na prihvaćanje rizika od nedjelotvornosti i nuspojava, što zapravo znači da je Ministarstvo zdravstva odobrilo kupnju cjepiva koje uopće ne mora djelovati!

Cjepivo koje će Hrvatska platiti 330 milijuna kuna, piše Business.hr, nije još provjereno niti registrirano. Kompletna će količina navodno biti dostavljena Hrvatskoj, Albaniji, Srbiji, Makedoniji i Kosovu, ali ne zna se kakav dogovor Imunološki zavod u Zagrebu ima s tim zemljama.

Ovo nije prvi put da se Imunološki zavod ponaša poput rastrošnog bogataša. Prošle godine su naručili previše doza cjepiva protiv gripe, zbog čega je 2,8 milijuna kuna bačeno u vjetar. Jednu dozu cjepiva Hrvatska je kupovala po cijeni od 27 kuna, da bi ih kasnije preprodavala Srbiji po 18 kuna i tako gubila novac. U Ministarstvu zdravstva, ali ni Ministarstvu gospodarstva zasad ne žele komentirati ove navode.

No, oglasila se zato predsjednica Sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek koja kaže da je zgrožena kupnjom neprovjerenog cjepiva protiv svinjske gripe. "Ako je to istina, onda se radi o katastrofi i o dokazu da zdravstveni sustav ne funkcionira prema građanima. Građani dovoljno izdvajaju za zdravstvo da ne može biti nikako prihvatljivo da postanu pokusni kunići", kaže Avberšek i dodaje kako se radi o "poslu van svake pameti".

"Ako se potvrdi da je Hrvatska kupila neprovjereno cjepivo, netko će zato morati odgovarati", kaže Avberšek koja kao moguće krivce vidi Damira Polančeca, Darka Milinovića ili ravnateljicu Imunološkog zavoda.

Pročitajte više