Hrvatska, zemlja proroka i spasitelja

NEKE guraju, a neki se sami guraju. Neki u policijsku maricu, neki u Banske dvore, a oni skromniji u saborsku sobicu. Da, u ovom selu svatko misli da je prorok, u ovoj državi svatko se  - i svakoga - naziva spasiteljem.

1. Željko Rohatinski: Spasitelj, ali čiji?

Guverner je u anketama popularniji čak i od Predsjednika. Guverner je dva puta zaredom na naslovnici Nacionala najavljen kao budući premijer. Na naslovnici Jutarnjeg je proglašen vladarom gospodarstva. Na naslovnici Globusa reklamiran kao jedini bankar kojeg narod voli. On je seksipilan. On je muževan i karizmatičan. On je heroj. I spasitelj svih onih jadnih Hrvata pogođenih krizom. Koga uopće briga što Rohatinski ustvari spašava banke i tajkune? Kult ličnosti je stvoren i prema njemu se valja odnositi s poštovanjem.

Da danas osnuje stranku Rohatinski bi pobijedio na izborima. Iza njegovih političkih ambicija stoji prebogati odvjetnik Marijan Hanžeković, a za njegovo ime na listi trga se HSLS. On je favorit golemog broja neodlučnih birača, ali što ta fama više raste, to guverner glasnije šuti. Premda bi se od odlikovanog komunikatora očekivalo da otkrije karte.

Ako želi u politiku i na izbore, onda mora što prije odstupiti s mjesta guvernera Hrvatske narodne banke. Ako ne želi u politiku, onda bi morao odlučno pobiti sve glasnije medijske najave koje dovode u sumnju motive koji stoje iza pojednih njegovih poteza na čelu HNB-a. Odluka je teška, kao što je teško i breme ogromne popularnosti i još većih očekivanja. Tako je to sa spasiteljima: neuspjeh jednostavno ne dolazi u obzir.

2.  Ante Kostelić: Prorok na kraći rok

Dugo ga nismo slušali, ali sada je legao kao "kec na desetku". "Mali narodi" i "vanjski neprijatelji", "kontrolirana vlada" i "kontrolirani narod",  "kontrola, kontrola kontrola". Gips je opet u formi. Podsjetio nas je na već zaboravljene izjave o tome da bi ljudi u politici trebali biti fizički nadmoćni ljudima koje predstavljaju, o "dikobrazu Mesiću" i "plavookom Nadanu", o hrvatskim generalima i Haaškom sudu, o Hitleru kao manjem zlu od Staljina, pa sve tako do izjava njegova sina Ivice o "nacizmu kao zdravom sistemu".

I taman kad su sve te ludosti ustuknule pred sportskim uspjesima, Gipsa je opet ponijelo. Opet je iskoristio priliku da naciji održi lekciju o velikim silama i malim narodima, o nadziranim vladama i hodajućim prosvjednicima. E baš nam je takav sada trebao, a još nam je više trebalo da se premijerka Kosor složi "sa svime što je rekao". Kakav tandem.  

3. Dražen Budiša: Spasitelj u nestajanju

Neki stvarno ne znaju kad treba odustati. Ali dobro, ovom prilikom treba imati razumijevanja za Budišinu najavu da će se pojaviti na izbornoj listi HSLS-a. Prvo, paprike stvarno znaju udariti na živce. Drugo, čitanje knjiga ubija u pojam. Treće, nema više Stipe Mesića da ga pobijedi. I četvrto, uskoro će biti objavljena presuda Anti Gotovini pa je red da i Budiša uskoči u rov. Bit će opet aktualna ona stara: "Kad Budiša kihne, Hrvatska se trese". Samo ne znamo je l' od smijeha ili od straha...

4. Ivan Pernar: Proroku istekao rok

Što je prorok bez zatvorskog staža? Običan gulanfer. I zato se ovaj samozvani vođa Facebook prosvjeda tako sumanuto zaletava preko ograde ravno u policijsku maricu. Zato stalno priča o tome da ga "'oće hapsit'", da ga "'oće ubit'", da ga "'oće privezat konjima za repove". I zato kao pravi prorok poziva sljedbenike da "idu i bez njega", ali da imaju na umu kako bez njega prosvjed neće biti isti kao s njim. I slične ludorije.

Ali nema veze, Norman Bates, pardon, Ivan Pernar daje sve od sebe kako bi se nametnuo kao jedini i neupitni, najhrabriji i najodlučniji vođa Facebook prosvjeda. Treba mu odati priznanje na tome. Kad bi toliku količinu energije trošio za nešto normalno, već bi se mogao obogatiti od iznajmljivanja maminih vikendica na moru.

5. Željko Sačić: Spasitelj sam sebe spašava

Vidite kako to ide: Pernar srlja u zatvor, Željko Sačić bježi do zatvora. Prvo je uspješno pobjegao od Haaga, a sad bježi od suđenja za ubojstvo srpskih civila u Gruborima. U međuvremenu je počeo graditi političku karijeru: prvo na uhićenju Tihomira Purde, organizirajući braniteljski prosvjed u središtu Zagreba, a zatim na presudi Anti Gotovini i drugoj dvojici generala čija imena i sudbine nikome nisu važni, najavljujući novi prosvjed na Trgu bana Jelačića. On je novi desničarski heroj i braniteljski spasitelj. Ajde da vidimo tko misli suprotno.

6. Ante Gotovina: Prorok na službenom putu

Prorok je još "na službenom putu", ali uskoro bi se mogao pretvoriti u "spasitelja" na putu u predizbornu kampanju. Kakva bi to ironija bila: onaj čije je hapšenje otvorilo put Hrvatskoj prema EU, vraća se u Hrvatsku taman kad bi Hrvatska trebala završiti pregovore s EU. I upravo u trenutku kad bi njezini građani na referendumu trebali odlučiti o tome žele li ući u Uniju.

Mnogi se već pripremaju na presudu Gotovini (i ostaloj dvojici generala), mnogi već rade planove za buduće scenarije - za zatvor ili za puštanje - i mnogi već zamišljaju da bi Gotovina mogao postati upravo njihov spasitelj. Ali znate kako je to sa spasiteljima: za njih je neuspjeh nepoznat pojam.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više