Hrvatske autoceste tijekom vikenda prihodile 22,44 milijuna kuna od cestarine

PRVOG vikenda u kolovozu Hrvatske autoceste (HAC) kroz svoje naplatne kućice su propustile 573.741 vozilo, što u kunama predstavlja prihod od cestarina u iznosu od 22,44 milijuna kuna (bez PDV-a), objavljeno je na stranicama Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka.

Slijedom toga proizlazi kako je od 3. do 5. kolovoza kroz naplatne kućice prošlo oko 8.600 vozila više u odnosu na vikend prije (27. do 29. srpnja). Zanimljivo kako je unatoč tome HAC od naplate cestarine inkasirao oko 580.000 kuna manje.

Obrazloženje se krije u tome da je u zadnjem srpanjskom vikendu više cestarine naplaćeno od "skupljih" kategorija vozila na pojedinim dionicama autocesta, te drugačijim rasporedom prometa autocestama.

Pojedinačno po autocestama najveći je prihod ostvaren na Dalmatini (A1) na kojoj je tijekom vikenda prometovalo oko 202.000 vozila koja su platila oko 11,31 milijun kuna cestarine. U odnosu na vikend prije, po toj autocesti je prošlo oko tisuću vozila više, ali je naplaćeno manje cestarine i to i visini od oko 330.000 kuna.

Autocestom Zagreb-Lipovac prošlo je pak oko 3 tisuće vozila manje ili 153 tisuće, a naplaćena cestarina od 8,38 milijuna kuna za oko 450 tisuća kuna je manje nego ona u vikendu prije.

Na autocesti Rijeka - Zagreb prošlog vikenda prometovalo je 342.805 vozila koja su plaćanjem cestarine prihodovala gotovo 8 milijuna kuna. U odnosu na vikend prije to je oko 20 tisuća vozila manje i za oko 480 tisuća kuna manje naplaćene cestarine.

Autocestom Zagreb-Macelj tijekom vikenda je prometovalo 100.818 vozila, što je u odnosu na njihove podatke za vikend prije oko 6 tisuća vozila manje. Zanimljivo da u tvrtki Autocesta Zagreb - Macelj podatke o prihodima od cestarine ne daju.

Tvrtka Bina-Istra je na naplatnim kućicama Tunela Učka i na mostu preko rijeke Mirna proteklog vikenda zabilježila ukupno nešto više od 78 tisuća vozila, naplativši nešto više od 1,76 milijuna kuna cestarine. U odnosu na vikend prije vozila je bilo gotovo 4 tisuće manje, a naplaćene cestarine oko 120 tisuća kuna manje.

R.I.

Pročitajte više