UHLJEBISTAN

Hrvatske šume plaćaju da im se na internetu nađu i skinu slike krpelja

Foto: Google

NAKON što su Hrvatske šume našim novcem kupile uredske stalke za odmaranje nogu, pravdajući se da su zbilja trebali njihovim djelatnicima, odlučile su preko javne nabave naručiti fotografije životinja koje žive u - hrvatskim šumama.

>>  Hrvatske šume kupuju stalke za odmaranje nogu. I to ne bilo kakve, evo specifikacija

Te fotografije, doduše, mogu biti snimljene bilo gdje u svijetu. Traže ukupno šest fotografija.

Traže fotografije krpelja i čaplje dangube

Na jednoj treba biti obični krpelj (Ixodes ricinus). Na drugoj njegova kolegica čaplja danguba (Ardea purpurea). Trebaju im još i prikazi divlje mačke, zatim ježa, jazavca i tigrastog komarca.

Kupite slike s interneta i pošaljete državnoj tvrtki na otkup

Ako, poput djelatnika Hrvatskih šuma, niste sigurni gdje ih pronaći i snimiti, dopuštaju vam opciju da kupite slike s interneta i pošaljete na natječaj, nakon kojeg slijedi otkup. 

"Pribavlja se fotografija originalna ili s nekog od online servisa ili online baza za fotografije. Naručitelj odabire jednu od nekoliko ponuđenih fotografija koje ponudi ponuditelj. Format 300 dpi, 4 MB min.", stoji u ovom troškovniku. 

Hrvatske šume prvo odbile odgovoriti koliko su platile fotke

Ali nemojte se previše radovati jer natječaj je zaključen. Već je stigla Odluka o odabiru najbolje ponude. 

Spomenute fotografije dio su javne nabave nazvane Edukativni materijali, u kojoj su se naručivali i slikovnice, letci, brošure i radne bilježnice. Ukupna vrijednost sklopljenog posla je 141.375 kuna.

Na natječaju je pobijedila uspješna tiskara iz Ježdovca sa 140 zaposlenih. Njihova je ponuda bila ekonomski najpovoljnija.

Zašto im je problem da sami snime fotke ili traže, recimo, fakultet da im pošalje?

Hrvatske šume pitali smo zašto sami ne skinu besplatne slike s interneta, zašto ne plate par kuna pa uzmu što im treba s neke od popularnih platformi poput Shutterstocka ili 123rf-a. 

Sa Shutterstocka mogu skinuti 10 slika za 180 kuna, stranica 123rf je za koji dolar skuplja, ali na Adobe Stocku imaju prvi mjesec besplatno i mogu skinuti deset fotki bez naknade. 

Hrvatske šume valjda ne znaju da su fotke mogle uzeti besplatno

Tu su i stranice s potpuno besplatnim fotkama poput Unsplasha i Pixabaya.

Nismo se ni usudili spomenuti da bi možda mogli otvoriti enciklopediju, zamoliti neki fakultet da im pošalje ili otići u neku od hrvatskih šuma pa snimiti to što im treba. Danas čak i mobiteli imaju kvalitetne kamere.

Hrvatske šume pitali smo tko je snimio fotografije koje su kupili i možemo li ih dobiti na uvid. Htjeli smo, naime, provjeriti jesu li skinute s neke od gore navedenih stranica. 

Ali iako u troškovniku piše da Hrvatske šume odabiru jednu od više ponuđenih fotografija koje stignu na natječaj, kad smo ih tražili da nam pošalju da vidimo fotografije koje su odabrali, kazali su da "još nisu isporučeni edukativni materijali". Ako nemaju kod sebe bar prikaz slika koje su kupili - na temelju čega su ih odabrali? 

Svaku fotografiju platili su 120 kuna. Mogli su ih dobiti besplatno

Ne znamo. 

Trenutno su fotke nedostupne za naše oči. Ali dobili smo, zato, nakon drugog upita, troškovnik s ispunjenim cijenama. Ispada da smo jednu fotku platili po 120 kuna. Za šest slika to je 720 kuna. Za nešto što se moglo uzeti besplatno. 

Hrvatskim šumama bi se više isplatilo da su ove životinjice skupljale na sličicama s omota Životinjskog carstva, a još bi i čokoladu dobile. 

U natječaju sudjeluju i MUP i Ministarstvo regionalnog razvoja 

Hrvatske šume kažu kako su kao naručitelj natječaj provele kao dio zajedničke javne nabave za potrebe Hrvatskih šuma d.o.o., Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije:

"Predmetna nabava odnosi se na aktivnost Uspostava edukacijske infrastrukture, provođenje edukacije i podizanje svijesti u okviru projekta 'Razminiranje, obnova i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji – Naturavita'', KK.06.5.3.01.0001 (EU projekt Naturavita), koji se financira sredstvima EU u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija za razdoblje 2014.-2020.

Ukupna vrijednost projekta 'Razminiranje, obnova i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji – NATURAVITA' je 376.8 milijuna kuna. Korisnik projekta su Hrvatske šume d.o.o. zajedno s partnerima Ministarstvo unutarnjih poslova, Hrvatske vode, Javna ustanova 'Park prirode Kopački rit' i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije."

...

Primajte na mail pregled najčitanijih vijesti dana, na kraju svakog dana. Pretplatite se na Index Newsletter.

Pročitajte više