Hrvatske vode o centru za otpad u Lećevici

DIREKTOR vodno-gospodarskog odjela Hrvatskih voda u Splitu Branko Pejaković izjavio je danas kako Hrvatske vode neće dati vodopravnu suglasnost za izgradnju centra za gospodarenje otpadom u Lećevici ako istražni radovi ukažu na opasnost od onečišćenja podzemnih voda.

Općina Lećevica nalazi se u četvrtoj zoni sanitarne zaštite izvorišta Jadra.

Na konferenciji za novinare Pejaković je upozorio na potencijalnu opasnost da se oborinske vode preko otpada spuste u podzemlje i tako ugroze pitku vodu kojom se opskrbljuje cijeli Split. Po njegovim riječima, istražni radovi moraju pokazati minimalnu opasnost od onečišćenja te su zbog toga nužne stručne predradnje. Čitavo se to područje, u slučaju gradnje centra, mora pokriti kombinacijom vodonepropusnih materijala, kazao je Pejaković.

Hrvatske vode pak podržavaju prijedlog o prikupljanju, razvrstavanju i obradi komunalnog otpada u napuštenim tupinolomima (kamenolom gdje se vadi ta vrsta kamena)u Kaštelima i Solinu jer su oni zbog nepropusnog tla idealno mjesto za selekciju otpada koji se neće koristiti kao sekundarna sirovina i ni približno ne ugrožavaju Jadro, a isto tako ni kvalitetu mora. Pitanje je samo, kaže Pejaković, hoće li struka pobijediti politiku.

Pročitajte više