Hrvatski biskupi: Ako među našim svećenicima ima pedofila, to su poremećene osobe

DOK SU se slučajevi otkrivanja pedofilije u katoličkoj crkvi počeli širiti poput "ulja na vodi", a Vatikan se zbog toga sprema izdati prvi crkveni dokument koji će se posebno baviti pedofilijom, koji će u svojoj poslanici za Uskrs osobno pročitati papa Benedikt XVI., Crkva u Hrvata za sada ne samo da se ne želi obračunati s tim problemima nego je i dalje u fazi ignoriranja. Kaptol za sada nije uopće posebno zabrinut skandalima iako je, primjerice, Papa danas odaslao i posebno pismo Irskoj, u kojem je jasno naznačio kako će spram pedofilije Crkva imati "nultu toleranciju".

Kaptol: Prijavite policiji

Nas je tako posebno zanimao stav Crkve u Hrvata u vezi sa slučajevima pedofilije nakon što su otkriveni brojni slučajevi seksualnog zlostavljanja maloljetnika u školama i sjemeništima katoličke crkve, kao i velik broj prijava protiv svećenika pedofila Europi. Zanimalo nas je i jesu li zabrinuti zbog velikog broja slučajeva, ali i reakcije Vatikana. Upit smo odaslali posebno i na adresu kardinala Josipa Bozanića, a odgovorio nam je Zvonimir Ancić, predstojnik Tiskovnog ureda Hrvatske biskupske konferencije.

"Kad govorimo o pedofiliji, vrlo jasno želim istaknuti da je ona prema kršćansko-katoličkom moralu uvijek smatrana jednim od najtežih grijeha protiv šeste Božje zapovijedi, zvan 'crimen pessimum' (najteže zlodjelo). Kao zločin pedofilija, bez obzira na to tko ju učinio, zahtijeva sankcije i njome se trebaju pozabaviti nadležna državna tijela. U tome smislu nedvosmisleno upućujemo na to da svaki takav slučaj mora biti prijavljen policiji", objašnjava Ancić koji je glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije.

Crkva ne želi odgovoriti koliko slučajeva pedofilije je zabilježeno među hrvatskim svećenicima

Valja istaknuti kako je Index postavio direktan upit koliko je zabilježenih slučajeva pedofilije među pripadnicima svećenstva u Hrvatskoj u posljednjih pet godina, no nismo dobili nikakav odgovor. Tu informaciju hrvatski biskupi odlučili su prešutjeti, a umjesto toga biskupima je puno važnije kako zaštititi one koji su eventualno lažno optuženi za pedofiliju.

"Usto, svakom takvom slučaju treba pristupati s mnogo ozbiljnosti i osjetljivosti, napose u odnosu na žrtve takvih zlodjela, ali i osumnjičenih, jer se dobar glas i nevinost svakoga čovjeka moraju poštovati dok se ne dokaže krivnja", naglašava Ancić u odgovoru za Index.

S obzirom na slučaj velečasnog Ivana Čučeka, koji je 2005. godine pravomoćno osuđen zbog 16 kaznenih djela bludnih radnji nad desetogodišnjim djevojčicama, a kojem je prije gotovo tri godine omogućeno služenje svete mise u crkvi svete Marije na zagrebačkom Kaptolu, zanimalo nas je kako Crkva u Hrvata postupa s osobama kojima je dokazan slučaj pedofilije. Valja naglasiti kako je Čuček pravomoćno osuđen 2005. godine sa šest mjeseci uvjetnog zatvora s rokom kušnje od tri godine, a misu je služio prije isteka roka kušnje.

Svećenik pedofil prije presude ispovijedao djecu

"Osobama u crkvenoj službi kojima se dokaže takav čin, Crkva oduzima službu i zabranjuje daljnje kontakte s maloljetnicima. Napominjem da je često riječ o osobama poremećene psihe kojima je potrebno liječenje, čak i prisilno", kaže Ancić iako ga slučaj velečasnog Čučeka u tome itekako opovrgava.

Službeni Kaptol koji se tada našao na udaru kritika zbog misa svećenika pedofila, odaslao je tada posebno priopćenje u kojem su tek izrazili žaljenje ako je netko od vjernika ostao uznemiren. No, isto tako, naglasili su tada, nitko im od vjernika nije uputio primjedbu zbog povremenih misa velečasnog Čučeka. Prema tom slučaju, velečasni Čuček u očima Crkve ostao je umirovljeni svećenik.

Crkva se također u odgovoru Indexu nije nikako mogla sjetiti ni 65-godišnjeg svećenika Drage Ljubičića koji je bio župnik iz Banjola na otoku Rabu. Naime, on je u prosincu 2007. godine osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 3 godine zbog bludničenja nad maloljetnim dječacima od 8 do 11 godina. Zločin je počinjen u prostorijama župne crkve svete Lucije u Banjolu, kao i u prostorijama područne osnovne škole. Kaptol je tada, također, izdao tek šturo priopćenje da će sankcionirati sve prekršitelje u svim slučajevima kada im se pravomoćno dokaže krivnja.

No, sudbina Ljubičića u crkvenim redovima nije poznata, odnosno ne zna se služi li i on i dalje mise kao i Čuček. Ono što se zna jest da je Ljubičić nekoliko mjeseci prije izricanja presude ispovijedao djecu u župi u Poljicama na Krku, a Crkva se branila da je "ispovijedao na otvorenom" te da su ga "mogli svi vidjeti". Pravomoćna presuda izrečena mu je u studenome prošle godine.

Priča o pedofiliji, napad na Crkvu!?

No, pravo je pitanje zašto se zapravo Crkva u Hrvata našla na sasvim suprotnim stajalištima od Vatikana? Dok se Papa, dijelom i zbog osobnih napada da je bio umješan u zataškavanje jednog od skandala, trudi sve više govoriti i upozoravati na pošasti pedofilije te je zbog toga po prvi put u povijesti spreman izdati i crkveni dokument o pedofiliji, u Glasu Koncila o tome nema - ni slova.

Kardinal Bozanić još uvijek kada prozbori o ovom problemu govori u kontekstu napada na Crkvu  umjesto da se još žešće obračuna s pedofilijom u vlastitim redovima. Na takav način obeshrabrio bi svakog onog tko bi se to usudio napraviti u budućnosti, a žrtvi bi koliko-toliko vratio njen dignitet. O povratku ugleda u Crkvu da i ne govorimo.

Pročitajte više