Hrvatski informatičari četvrti na Međunarodnoj olimpijadi u Ateni

HRVATSKI informatičari, koji su s dvije zlatne i jednom brončanom medaljom osvojili četvrto mjesto među osamdeset zemalja na 16. Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Ateni, održali su danas konferenciju za novinare u Zagrebu.

Mladim šampionima čestitali su državni tajnik za srednje obrazovanje Želimir Janjić i predsjednikov savjetnik Esad Prohić te su im uručili pozive za primanje kod predsjednika Stipe Mesića i ministra Dragana Primorca.

Posebne čestitke savjetnik Prohić uputio je mentoru profesoru Mladenu Pregradu koji je zahvalio i rekao da su mladi natjecatelji te organizacija Zajednice tehničke kulture ključni činitelj uspjeha.

Stariji podučavaju mlađe svom znanju, rekao je i objasnio da su današnji studenti FER-a, bivši natjecatelji, ključ uspjeha.

Od četiriju natjecatelja dva su osvojila zlatne medalje, Luka Kalinovčić i Lovro Pužar, a jedan Luka Donđivić brončanu.

Svi nagrađeni su učenici četvrtog razreda XV. gimnazije u Zagrebu, a mentor im je Mladen Pregrad.

Četvrti učenik je Davor Jerbić, učenik Srednje škole iz Valpova, a mentor mu je Marijan Antolović.

Voditelji hrvatske reprezentacije bili su Krešimir Malnar i Zvonimir Bujanović, a organizator nastupa za Hrvatski savez informatičara bio je Ivo Šeparović.

Nositelji medalja rekli su da su sretni i najavili nove uspjehe na idućim natjecanjima.

Republika Hrvatska 12 godina sudjeluje u organizaciji nastupa Hrvatskog saveza informatičara na Međunarodnim informatičkim olimpijadama, na kojima su do danas osvojili 40 medalja.

Po propozicijama, natjecanje se sastojalo od rješavanja šest problemskih zadataka što traje dva dana.

Pročitajte više