Hrvatski inženjer osmislio softver koji koriste tisuće velikih svjetskih tvrtki

Bojan Petković, Country Manager za SEE Foto: Luka Šangulin/Index, PlanRadar

PLANRADAR softverska je tvrtka koja radi u Beču, Zagrebu i Londonu. Njihov softver, koji se prodaje kao usluga, smanjuje troškove i povećava efikasnost na gradilištima, odnosno, kako sami kažu, to je početni korak u digitalnoj transformaciji građevinske struke, a sve je nastalo iz ideje inženjera Domagoja Dolinšeka iz okolice Osijeka koji je desetak godina radio u građevinskom sektoru i jedan je od osnivača kompanije.

Radeći na velikim projektima, uočio je da praćenje stanja na gradilištu na konvencionalan način oduzima dosta vremena voditeljima te je došao na ideju stvaranja PlanRadara.

Posluju u Beču, Zagrebu i Londonu

Sjedište PlanRadara danas je u Beču, a mi smo u Zagrebu razgovarali s Bojanom Petkovićem, menadžerom za Jugoistočnu Europu koji ima zadatak proširiti poslovanje na nova tržišta.

“PlanRadar je ‘Software as Service’ kompanija. Aplikacija se koristi za upravljanje zadacima i nedostacima  na projektima, bilo da se radi o građevinskim projektima, facility managementu, održavanju ili industrijskim postrojenjima. Osnovao nas je 2013. kolega Domagoj Dolinšek, koji je iz Hrvatske, iz Osijeka, s namjerom stvaranja softvera za sustavno praćenje nedostataka na građevinskim projektima, a sad se to razvilo u širu, ozbiljniju priču. Tvrtka sada zapošljava oko 70 ljudi u Beču, Zagrebu i Londonu. Trenutno imamo oko 5000 klijenata, što je oko 20 tisuća korisnika, a naš softver korišten je na oko 25 tisuća projekata”, kaže Petković.


Aplikacija smanjuje administrativni posao inženjerima na gradilištu

Petković kaže da inženjeri koji vode gradilišta imaju dosta administrativnog posla koji se nerijetko radi na zastarjeli način - zapisivanjem bilješki u rokovnike pa se kasnije te bilješke pretvaraju u izvještaje. To sve oduzima mnogo vremena, povećava broj prekovremenih sati i u konačnici povećava troškove.

“PlanRadar omogućuje efikasnije i produktivnije vođenje gradilišta, odnosno upravljanje projektima vođenjem evidencije o svim nedostacima i zadacima koji se mogu dogoditi na nekom projektu na jednom mjestu. Aplikacija u realnom vremenu prati što se na određenom projektu događa. U konvencionalnom načinu rada voditelji određene zadatke i nedostatke zapisuju u svoj rokovnik, komuniciraju koristeći razne aplikacije za poruke, kamerama evidentiraju što se na nekom gradilištu događa i onda kreiraju izvještaj. To sve zahtijeva dosta vremena, administrativnog posla, ukratko - gube vrijeme jer se ne bave onime čime bi se trebali baviti. Korištenjem PlanRadara je to sve jednostavnije i brže”, kaže Petković.


Najviše korisnika u Njemačkoj, Švicarskoj i Austriji

Njihova aplikacija koristi se u cijelom svijetu, no najviše kupaca imaju u DACH regiji, odnosno u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj. Dosta kupaca imaju i u Velikoj Britaniji, a sada žele značajnije širenje i na jugoistočnu Europu. Svaki se mjesec registrira više od 5000 novih tvrtki koje žele koristiti PlanRadar na svojim projektima. Među njihovim klijentima su i globalno poznate kompanije poput Siemensa i Strabaga i naše poput Investinženjeringa i Kamgrada. Softver se prodaje kao usluga, što znači da klijenti kupuju licence za njegovo korištenje na mjesečnoj ili godišnjoj bazi. 

"Ovaj softver je svojevrsna inovacija za poslovanje firme, kupac pomoću njega znatno optimizira svoj poslovni proces. PlanRadar je jednostavan alat za korištenje, koji štedi prosječno 7 radnih sati tjedno. Kod nas postoji velik interes, ali još uvijek je prisutna nekakva barijera prema uvođenju novih tehnologija, no mi se trudimo da, prilagođenim pristupom svakom korisniku, budemo nositelji promjena u građevinskom sektoru, a zatim i u drugim segmentima u kojima se PlanRadar može koristiti.  Koristimo licencni model na mjesečnoj i godišnjoj bazi te kupac plaćanjem licence stječe pravo na korištenje tog softvera. Svi zainteresirani mogu besplatno testirati softver 30 dana na našoj web stranici”, kaže Petković.

 

Pročitajte više