Hrvatski liječnički zbor zamolio ministra Hebranga da ipak objavi imena novinara

HRVATSKI liječnički zbor (HLZ) u otvorenom pismu, poslanom kasno sinoć dopredsjedniku Vlade RH i ministru zdravstva i socijalne skrbi Andriji Hebrangu u svezi s informacijama da su neki novinari bili na platnom popisu bivšeg Ministarstva zdravstva istaknuo je kako je "neobjektivnim pisanjem tih i takvih novinara nanesena šteta u odnosu pacijenta i liječnika".

"U večerašnjem središnjem Dnevniku HTV-a čuo sam Vašu izjavu kako postoje neki novinari koji su bili na platnom popisu bivšeg Ministarstva zdravstva RH. Iako na određeni način shvaćam Vašu izjavu da ne želite objaviti njihova imena, molim Vas da ih u interesu javnosti ipak objavite. Naime, želimo potvrdu naših osnovanih sumnji da su neki novinari, prema naputku bivšeg ministarstva (zdravstva Vlahušića) tiskali zadate članke, u kojima nije objektivno prikazan rad u Ministarstvu zdravstva, ili se pak iznose dirigirani subjektivni komentari o zdravstvu i liječnicima Hrvatske", navodi se u pismu HLZ-a, koje je potpisao njegov predsjednik dr. Dubravko Orlić.

Također se dodaje kako su "ti i takvi prilozi u javnom tisku svjesno ugrožavali i rušili vjekovno povjerenje naroda Hrvatske u njihove liječnike, čime je nanesena velika šteta Hrvatskom liječničkom zboru i ugledu njegovih članova".

U pismu se naglašava da se "Hrvatski liječnički zbor zalaže, uvijek i u svakoj prilici, za objektivne prikaze rezultata svakoga rada, isključivo na provjerenim cjelokupnim dokazima, poštujući demokratska načela izvještavanja".

Ministar Hebrang u srijedu je izvijestio da je u Ministarstvu zdravstva našao 11 ugovora, sklopljenih s nekim novinarima, za njihov rad u radnim skupinama, odnosno promidžbu nekih projekata u zdravstvu. Ugovori su bili na iznose od 2 tisuće do 4 tisuće kuna, uz ekstreman primjer jednog ugovora na iznos od 144 tisuće kuna.

Ministar Hebrang, na jučerašnje inzistiranje novinara na tiskovnoj konferenciji, nije želio iznijeti imena potpisnika ugovora.

Otvoreno pismo HLZ-a, koje je potpisao njegov predsjednik dr. Dubravko Orlić, dostavljeno je i Hrvatskom novinarskom društvu (HND).

Pročitajte više