Tko je kupio plin za cent? Hrvatski operator tržišta energije: Nismo ovlašteni reći

Screenshot: HRT

U HRT-ovoj emisiji Otvoreno večeras se govorilo o plinskoj aferi i HEP-u. Gosti emisije upitani su zašto je HEP kupovao plin po 47 eura za MWh, a prodavao za samo nekoliko centi te zašto se prirodni plin s bušotina u Hrvatskoj i dalje isporučivao ako je skladište plina Okoli navodno popunjeno.

Također, upitani su gdje je završio taj plin te tko će na njemu zaraditi, ali i tko je odgovoran za milijunske gubitke. Voditeljica poslovnim komunikacija u HROTE-u Ines Volmut rekla je u Otvorenom čime se bavi Hrvatski operator tržišta energije. 

"Smisao svega je zapravo da svaki tržišni sudionik bude izbalansiran koliko je god moguće. Dakle da nema ni pozitivno ni negativno odstupanje. Dakle, da ima točno onoliko plina koliko mu treba", rekla je Volmut.

Tko je platio plin jedan cent? Volmut: Nismo ovlašteni reći

Na pitanje zašto bi netko platio cent nešto što je jučer kupljeno za 47 eura, Volmut kaže da HROTE nije odredio tu cijenu.

"Konkretno taj jedan cent je situacija u kojoj je netko tko je mogao od tog časa preuzeti taj plin, ponudio jedan eurocent. Zato što nije bilo drugih koji su mogli preuzeti taj plin. Da je bilo drugih koji su mogli preuzeti taj plin i da su ponudili veću cijenu, taj plin bi bio otpušten po toj većoj cijeni", rekla je.

Voditelj ju je ponovno pitao koje tvrtke su profitirale, na što je Volmut odgovorila da HROTE nije ovlašten reći tko je to učinio. "Ali kada nas budu pitali oni koji imaju službene dužnosti, mi ćemo svakako to učiniti", kazala je i dodala da je riječ o komercijalno osjetljivim podacima.

"Upozorili smo Ministarstvo gospodarstva i HERA-u"

"HROTE je još početkom lipnja upozorio HERA-u, kada je vidio da se događaju određeni viškovi tijekom svibnja, a onda i krajem lipnja kada smo vidjeli da se situacija opet usložnjava.

Upozorili smo HERA-u i Ministarstvo gospodarstva što smo primijetili i što se događa 29. lipnja, a HERA-u s podacima za svibanj 9. lipnja. HEP je također dobio na znanje tu informaciju", rekla je Volmut.

Pudić: Čudna je situacija da se plin proda za euro ili cent

Dalibor Pudić, šef Hrvatske stručne udruge za plin, govori da je cijena od 47 po MWh definirana je na temelju 14 dana koja je u tom trenutku bila tržišna cijena.

"Ona je danas nešto niža, ali i danas je cijena plina, ako kupujete za zimu, 55 eura. Postavlja se pitanje o količinama po kojima ste prodali. Ako je količina koja je prodana vrlo mala, onda ne možemo govoriti o velikim gubicima", kazao je Pudić u Otvorenom. Pudić je podsjetio da je vlada lani donijela uredbu po kojoj je prosječna cijena tada bila 41 euro po MWh.

"Međutim kasnije su cijene na tržištu otišle i do 350 eura. INA je prodavala taj plin po 41 euro. Krajem ožujka, kada se definiralo novo regulatorno razdoblje od 1. travnja do 31. ožujka 2024. godine to je opet bila prosječna cijena koja je definirana od strane regulatorne agencije, a odražavala se na prosječnoj tržišnoj cijeni u tom 15-dnevnom periodu. Dakle, to je cijena od 47 eura. Moramo znati da je mjesec dana možda prije toga cijena bila i 80 eura, danas je 35 eura. One variraju na tržištu.

Zato i je čudna situacija da se možda proda za 1 euro ili cent. Ali i tu treba vidjeti da li su svi kupci koji su mogli biti, opskrbljivači koji su kupovali, da li su svi imali pristup toj kupnji. Ako jesu i ako je ona odražavala tržišne cijene po manjim količinama onda ja opet tu ne vidim narušavanje tržišnog odnosa. Ako je svima bilo transparentno da taj dan mogu kupiti plin, a ako nikome ne treba plin pitanje je može li postići i jedan, ili dva eura", rekao je Pudić.

Pročitajte više