Hrvatski pomorci iz oluje na Indijskom oceanu spasili 34 ribara

Foto: 123/marinetraffic

POSADA tankera Towada, japanske kompanije NYK, u srijedu navečer je zaprimila poziv u pomoć s indijskih ribarskih brodica koje su se našle u velikoj neveri na Indijskom oceanu. Prema informacijama koje donosi Pomorac.net, posadu tankera sačinjavaju Hrvati i Filipinci.

Po riječima jednog od svjedoka, nevrijeme i nije bilo problematično za veliki brod kao što je Towada, ali za ribarske brodove to je bila opasna situacija. Ribarske su se brodice satima borile s velikim valovima, nakon čega su uputile poziv u pomoć. Kapetan tankera i ostatak posade odmah su započeli operaciju.

Spasili posadu s tri brodice

Potragu su otežavali veliki valovi i mrak i tek nakon sat vremena potrage uočena je prva ribarica. Članovi posade tankera s nje su na brod uspjeli prebaciti desetak ribara.

Uočena je zatim i druga ribarica, na kojoj je bilo 12 članova posade, koji su također uspješno prebačeni na tanker.

U kontaktu s indijskim vlastima posada tankera obaviještena je kako u blizini ima još ribarskih brodova pa je operacija nastavljena sve do ponoći, kada je pronađena i treća ribarica, s koje je spašeno još 12 članova posade.

Pomorci su iz Dubrovnika, Splita, s Korčule i s Dugog otoka

Članovi posade tankera Towada u dogovoru s indijskim vlastima potom su se zaputili u luku Bombaj gdje je spašene ribare u četvrtak oko 17 sati preuzela indijska Obalna straža.

Hrvatski pomorci ne žele se medijski eksponirati, ali neki od njih su iz Dubrovnika, Splita, s Korčule i s Dugog otoka.

Pročitajte više