Hrvatski postdiplomci na studijskom putovanju u SAD

SKUPINA postdiplomaca zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti u posjetu je Sjedinjenim Državama kako bi se na licu mjesta upoznala s načinom funkcioniranja američkih i međunarodnih institucija te hrvatskih diplomatskih predstavništava.

Dvanaest studenata postdiplomskog studija međunarodnih odnosa posjetilo je New York, a potom i Washington, dva središta svjetske političke i ekonomske moći.

Ono što su u posljednje dvije godine učili kao teoriju u posljednjih nekoliko dana nastoje upotpuniti praksom koju će mnogi od njih moći iskoristiti u svojim sadašnjim ili budućim diplomatskim karijerama ili na poslovima gdje poznavanje međunarodnih odnosa ima sve veće značenje.

U proteklih nekoliko dana oni su makar u općim crtama iz prve ruke stekli uvid u američke političke institucije. U Washingtonu su posjetili State Department, nazočili sjednici američkog Senata i razgovarali s analitičarima instituta Woodrow Wilson.

U četvrtak su posjetili hrvatsko veleposlanstvo u Washingtonu gdje su razgovarali s hrvatskim diplomatima.

"Ovo putovanje otvara im pogled na prvu i jedinu svjetsku silu, Sjedinjene Države", kaže profesor Radovan Vukadinović koji je uz još tri svoje kolege s Fakulteta političkih znanosti u pratnji studenata.

Postdiplomci su već ranije posjetili sjedište Europske unije, Bruxelles te druge stare i nove europske centre uključujući Beč, Prag i Budimpeštu te sada mogu uspoređivati Europu i SAD.


U State Departmentu su se susreli sa "školovanim i informiranim" mladim ljudima s kojima su među ostalim razgovarali o percepciji Sjedinjenih Država u svijetu, pa i u Hrvatskoj, u posljednje vrijeme donekle opterećenoj strahovanjem od jedine svjetske sile posebice nakon invazije na Irak.

Kratki, ali intenzivni boravak u Sjedinjenim državama od 22. do 30. travnja završit će posjetom Svjetskoj banci u Washingtonu, međunarodnoj financijskoj instituciji koja igra ključnu ulogu u potpori razvoja nerazvijenih zemalja.

Dodatni uvid u funkcioniranje međunarodnih institucija hrvatskim postdiplomcima pružio je posjet Ujedinjenim narodima u New Yorku i razgovori s diplomatima Svjetske organizacije.

Mnogima od studenata u budućem ili sadašnjem poslu koristit će i pogled iznutra u to kako funkcioniraju hrvatska misija pri Ujedinjenim narodima kao i veleposlanstvo u Washingtonu.

Mlade postidoplomce u hrvatskom veleposlanstvu je s još jednim važnim aspektom američkog političkog života upoznao Janusz Bugajski iz Centra za strateške i međunarodne studije. On je u četvrtak govorio o ulozi lobista u washingtonskom političkom životu.

Pročitajte više