Hrvatski sabor imenovao Vijeće agencije za telekomunikacije

U HRVATSKOM saboru danas je većinom glasova imenovano Vijeće nove Agencije za telekomunikacije čime je Sabor zaključio današnje zasjedanje.

Protiv imenovanja predsjednika, zamjenika i tri člana Vijeća bili su zastupnici oporbe koji su demonstrativno napustili Sabornicu.

Za imenovanje članova Vijeća, koje je predložila Vlada, glasovalo je 77 zastupnika, a jedan je bio suzdržan.

Za predsjednika Vijeća imenovan je Gašpar Gačina, koji je do veljače bio pomoćnik predsjednika Uprave HT-a, njegovim zamjenikom postao je Juraj Mužina, bivši direktor Sektora posebnih mreža HT-a, a članom Vijeća Miljenko Krivšek, zaposlen u Odašiljačima i vezama. Članovima Vijeća imenovani su Ante Dodig i Radovan Centner.

Oporba je prosvjedovala zato što su tri, od ukupno pet predloženih članova Vijeća donedavno radili u Hrvatskom telekomu (HT) te u Odašiljačima i vezama, što smatra očitim sukobom interesa.

Nekoliko oporbenih zastupnika, uglavnom iz SDP-a, nakon glasovanja je nastavilo negodovati po saborskim hodnicima, optužujući predsjedavajućeg Vladimira Šeksa da je kod glasovanja lažirao kvorum.

No, kod brojača glasova doznaje se da je kvorum postojao, a nitko od oporbenjaka prije glasovanja nije iskoristio poslovničku mogućnost da zatraži provjeru kvoruma.

U žestokoj raspravi, koja je prethodila glasovanju, predstavnici oporbenih klubova optužili su Vladu da, izborom sastava Vijeća iz redova HT-a, tvrtke zainteresirane za telekomunikacije, pogoduje održavanju duopola HT-a i VIP-neta u mobilnoj telefoniji, te priječi ulazak novog, trećeg GSM operatera na hrvatsko tržište.

Članovi Vijeća Agencije za telekomunikacije, neovisnog regulatornog tijela, imenovani su s više od godinu dana zakašnjenja (po zakonskom roku), a njihovim izborom s radom prestaje dosadašnje Vijeće za telekomunikacije.

Pročitajte više