Hrvatski sabor završio raspravu klubova zastupnika o zakonu o HRT-u

U RASPRAVI o zakonu o Hrvatskoj radioteleviziji oporbeni klubovi zastupnika u nastavku večerašnje sjednice Hrvatskog sabora uglavnom su ocijenili da postojeće konfuzno stanje na HRT-u treba urediti, no da Vladin prijedlog zakona o HRT-u nije dobar, dok su klubovi vladajuće koalicije uz primjedbe, podržali prijedlog Vlade.  

Inače, Sabor je objedinio raspravu o Vladinu prijedlogu zakona o HRT-u i o prijedlogu o HRT-u zastupnice DC-a Vesne Škare Ožbolt, no klubovi zastupnika uglavnom su raspravljali o Vladinu prijedlogu.

Ivić Pašalić (Klub HB) rekao je da je HRT jedini medij na koji Vlada može utjecati, jer su svi ostali mediji u ´privatnim rukama´. Istaknuo je da televizija zbog pada standarda utječe 80 posto na kreiranje stajališta građana, ocjenjujući da se ´kratkotrajni eksperiment nove vlasti u pokušaju da makne ruke s televizije pokazao kao eksperiment´.

´Cilj je Vlade prekinuti taj eksperiment i čvrsto nadzirati televiziju i učiniti je kontroliranom državnom televizijom´, rekao je Pašalić, zbog čega mu je upućeno niz pojedinačnih replika zastupnika koji su ocijenili da je on ima utjecaj na televiziju u vrijeme bivše HDZ-ove vlasti.

Jadranka Kosor (Klub HDZ) naglasila je da je HTV već pretrpio štetu odvajanjem Odašiljača i veza. Smatra da je Vladin prijedlog zakona o HRT-u loš, pogotovo u dijelu koji se odnosi na biranje Vijeća HRT-a. Teoretski se može dogoditi da se više od milijun građana javi na natječaj Vijeća, dodala je Kosor.

Damir Kajin (Klub IDS) rekao je da ´vlast sada žanje ono što je postojećim zakonom o HRT-u posijala prije godinu i pol dana´. Kajin smatra da je zbog stanja na televiziji potreban novi zakon, no da bi njegovo donošenje trebalo prepustiti novom sazivu Hrvatskog sabora, ili da bi se novodonešeni zakon trebao početi primjenjivati tek s novim saborskim sazivom.

Zlatko Kramarić (Klub LS) također smatra da se postojeća situacija na televiziji treba urediti novim zakonom, ali da, uz ostalo, treba jasno definirati - za koga se misli da u kratkom roku može obaviti transformaciju HTV-a u javnu televiziju.

Mate Granić (Klub DC) istaknuo je da su u DC-u svjesni da oporbeni prijedlog zakona o HRT-u, i da je najkvalitetniji, ne može proći pored Vladina. Predložio je da se do drugo čitanja objedini najbolje iz oba prijedloga (Vladinog i DC-ovog), a u suprotnom DC neće glasovati za novi zakon o HRT-u.

Luka Rojić (Klub HSS) ocijenio je da je sadašnja uređivačka ekipa HTV-a izgubila silnu energiju u pronalaženju ´unutarnjih neprijatelja´. Smatra da zakonom treba urediti izbor članova Vijeća HRT-a kako bi u Vijeću bile predstavljene sve društvene skupine.

HSS podržava Vladin prijedlog, i drži da bi mogao biti dobra osnova za donošenje novog i kvalitetnijeg zakona.

Ivo Škrabalo (Klub Libre) smatra da je depolitizacija televizije do danas ipak ostvarena. Međutim ocjenjuje da je televizija postala poprištem borbe za utjecaj političara preko pojedinih novinara i urednika. Škrabalo je to nazvao ´nastavkom traženja političkog mentora´.

Škrabalo je pohvalio i prijedlog zakona o HRT-u zastupnice DC-a Vesne Škare-Ožbolt, istaknuvši da je došla do dobrih rješenja, a koje bi do drugog čitanja zakona trebalo prihvatiti.

Ivan Čehok (Klub HSLS) je mišljenje o Vladinu prijedlogu zakona o HRT-u sažeo u izjavu ´da lošoj vlasti treba dobra slika, za svoju lošu priliku´. Istaknuo je da HSLS neće podržati prijedlog novog zakona.

Anto Kovačević (Klub HSP/HKDU) u kritikama Vladina prijedloga, zauzeo se da sadašnje Vijeće HRT-a ostane u istom sastavu do idućih parlamentarnih izbora.

Hrvatski sabor je time završio večerašnje zasjedanje, a pojedinačnu raspravu o prijedlogu zakona o HRT-u nastavit će sutra.

Pročitajte više