Hrvatski savez slijepih ogorčen zbog doplatka za pomoć i njegu

HRVATSKI savez slijepih ogorčen je što Hrvatski sabor nije imao sluha da izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi svim slijepim osobama, stopostotnim invalidima, omogući pravo na doplatak za pomoć i njegu u iznosu od 400 kuna.


Riječ je o amandmanu koji je predložio Klub zastupnika HSS-a i zastupnik HDZ-a Juraj Njavro, a po kojemu se slijepe i gluhoslijepe osobe kao stopostotni invalidi ne bi dijelile u dvije skupine - na skupinu koja ostvaruje pravo na doplatak za pomoć i njegu u iznosu od 400 kuna i na onu koja to pravo ostvaruje u smanjenom iznosu od 280 kuna.


Tim se amandmanom u ime Hrvatskog saveza slijepih tražilo da se napokon prevlada nepravda i da svi slijepi mjesečno dobivaju 400 kuna, ali ga je Ministarstvo rada i socijalne skrbi odbilo s diskutabilnim obrazloženjem, rekao je danas na konferenciji za novinare tajnik Saveza Ivica Robić.

Naveo je kako je formulacija Ministarstva "osposobljen za samostalni život" koja se koristi za stupnjevanje slijepih (400 ili 280 kuna) u Zakonu vrlo diskutabilna jer slijepa osoba uvijek treba tuđu pomoć. Također nije utemeljen argument Ministarstva da se amandman ne može prihvatiti zbog povećanog potrebnog iznosa u proračunu, kada je njegova primjena predviđena tek od 1. siječnja iduće godine, rekao je Robić.

Istaknuo je da je riječ o 1090 slijepih kojima bi se doplatak za pomoć i njegu s 280 kuna trebao povećati na 400 kuna. Država bi u idućem proračunu za to trebala osigurati oko 1,5 milijuna kuna, rekao je Robić. Hrvatski savez slijepih ima 5830 članova.

Predsjednik Saveza Miroslav Bebek rekao je da je slijepac slijep bez obzira na to što je uzrok sljepoće te da je ovisan o drugome. Slijepi moraju živjeti po zakonima koje donose oni koji vide, a ovakve nepravde samo tjeraju slijepe da se ne osamostale za život, rekao je Bebek i najavio da će se slijepi boriti da se nepravda prevlada.

U Francuskoj, primjerice, svi slijepi dobivaju 1200 eura, a u susjednoj Sloveniji 280 eura. Podsjetio je i kako u Hrvatskoj postoje i velike razlike u novčanim naknadama invalida, primjerice je li invalid oslijepio u Domovinskog rata ili Drugom svjetskog ratu, dok najgore prolazi onaj koji svoje pravo ostvaruje po Zakonu o socijalnoj skrbi.

Na konferenciji za novinare bili su zastupnici Miroslav Furdek (HSS) i Juraj Njavro (HDZ).

Hrvatski savez slijepih danas obilježava 57. obljetnicu rada.

(Hina) bma mć

Pročitajte više