Hrvatski spasioci na Triglavu spasili dvojicu planinara i 12-godišnjeg dječaka

PETORICI pripadnika ogulinske stanice Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) i trojici njihovih prijatelja iz Športskog penjačkog kluba Ogulin, dvodnevni izlet na kojeg su se zaputili tijekom vikenda, u susjednu Sloveniju, u Nacionalni park Triglav, ostat će u dugom sjećanju i po akciji spašavanja trojice planinara iz Hrvatske, među kojima je bio i 12-godišnji dječak.

Kako je izvijestila HGSS, tijekom vikenda je u Julijskim Alpama iznenada palo 30 centimetara snijega pa su te prevrtljive vremenske prilike zamalo bile kobne za trojicu planinara iz Hrvatske, koje je zatekla noć, vrlo jak vjetar i drastičan pad temperature na završnom usponu do doma Kredarica.

Višesatno hodanje, iscrpljenost i znakovi pothlađenosti onemogućili su im daljnje napredovanje prema domu, što ih je dovelo u opasnost. Uz pomoć njihovog prijatelja, koji je ranije krenuo prema njima, i mobitela, nesretni planinari su locirani.

HGSS navodi kako je akcija izvlačenja trajala nepuna dva sata, uz nemilosrdno vrijeme -  jake udare sjevernog vjetra i poledicu. Planinari, među kojima je bio i 12-godišnji dječak, ubrzo su dopraćeni do doma Kredarica, gdje su dodatno pregledani i zbrinuti.

Dok su oni spašavali planinare, netko im je izbušio gume na službenom vozilu

"Zadovoljstvo zbog uspješne akcije spašavanja i ugodno provedenog vremena na Triglavu, naglo je nestalo po povratku u Rudno polje, gdje smo zatekli tužan prizor. Sva četiri kotača na našem službenom vozilu Renault Master, s oznakama HGSS-a, bila su izbušena sa čak i do sedam uboda oštrim predmetom! Pozvana je policija koja je vrlo korektno napravila svoj posao, a za pomoć oko nabavke guma obratili smo se preko Centra 112 nadležnoj postaji Gorske službe spašavanja u Bohinju", navode ogulinski HGSS-ovci.

Pomoć su im ubrzo pružili slovenski kolege, koji su u obližnjem mjestu našli vulkanizera tako da su se HGSS-ovci, u ranim jutarnjim satima, uspjeli sretno vratiti do Ogulina.

I.M.
Foto: GSS.hr

Pročitajte više