Hrvatski učenici osvojili srebrnu i 4 brončane medalje na matematičkoj olimpijadi

Foto: Facebook

HRVATSKI učenici osvojili su jednu srebrnu i četiri brončane medalje na 63. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, a u ukupnom poretku Hrvatska je među 104 države sudionice zauzela 34. mjesto, priopćeno je.

Bernard Inkret, učenik XV. gimnazije iz Zagreba, osvojio je srebrnu medalju, a Patrick Pavić, Namik Agić i Janko Bušelić iz iste gimnazije te Matej Vojvodić iz Gimnazije Lucijana Vranjina iz Zagreb osvojili su brončane medalje.

Šesti sudionik, Dorijan Lendvaj, također iz XV. gimnazije, dobio je pohvalu jer mu je nedostajao jedan bod do medalje, priopćili su vođe hrvatske ekipe Matija Bašić i Vlatko Crnković.

Na olimpijadi koja je trajala od 6. do 16. srpnja, prvo mjesto je osvojila Kina, čiji su svi predstavnici ostvarili maksimalan broj bodova, dva mjesta više od Hrvatske osvojila je Mađarska, a netom iza Hrvatska su se plasirale ekipe Bosne i Hercegovine i Srbije.

Izbor, pripreme i odlazak ekipe na Olimpijadu organiziralo je Hrvatsko matematičko društvo, u suradnji s volonterima, uglavnom bivšim natjecateljima, a troškove sudjelovanja financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Pročitajte više