Hrvatski veleposlanik u Indoneziji pokušava vratiti "Mirnu"

VELEPOSLANIK RH u Indoneziji Aleksandar Broz izvijestio je Komisiju za vanjsku politiku i obranu indonezijskog parlamenta o događajima vezanim uz zapljenu hrvatskog broda "Mirna" koji se od kolovoza prošle godine nalazi u zatočeništvu u Indoneziji.

Brozevo izlaganje pred Komisijom ostalo je relativno nepoznato, međutim Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija priopćilo je kako su na sastanku, na kojem su s hrvatske strane sudjelovali i predstavnici Lošinjske plovidbe, doneseni zaključci o akcijama Komisije prema tijelima koja su u njezinoj nadležnosti.

U tekstu se dodaje i da je Komisija izrazila žaljenje zbog slučaja uz nadu da će nastali problem biti riješen.

Broz je razgovarao i s indonezijskim ministrom vanjskih poslova Hassanom Wirayudom o modalitetima za privremeno puštanje broda na isplovljavanje, navodi se današnjem u priopćenju MVPEI-a.

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta danas je u pismu Ministarstvu prometa Republike Indonezije izrazio zabrinutost zbog zadržavanja hrvatskog broda "Mirna" u vlasništvu "Lošinjske plovidbe" u luci Sarabaya unatoč oslobađajućoj sudskoj presudi.

"Hrvatska i Indonezija su članice Međunarodne pomorske organizacije (IMO - International Maritime Organization) i ratificirale su većinu međunarodnih pomorskih konvencija. Smatramo da su postupci indonezijske mornarice neprimjereni i nasilni te da se njima krše osnovna načela na kojima se temelje međunarodne pomorske konvencije i ostali propisi vezani uz slobodu plovidbe", navodi se u Kalmeteinu pismu.

Foto: FAH

Pročitajte više