Hrvatsko katoličko liječničko društvo negoduje zbog medijskih izvješća o njegovoj konferenciji za novinare

Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD) izrazilo je danas "duboko negodovanje" što su neki mediji stajališta iznesena na njegovoj nedavnoj konferencije za novinare pripisali HKLDu.

Neka sredstva javnog priopćavanja netočno su prenijela informacije o konferenciji za medije "Lice i naličje medicinski pomognute oplodnje u Hrvatskoj", održanoj u ponedjeljak, 14. veljače, kaže se u priopćenju HKLD-a.

Organizator konferencije bio je HKLD, a sudionici neovisni stručnjaci od kojih niti jedan nije član HKLD-a, te su iznosili svoje vlastito mišljenje, a ne stavove Društva. O tome su mediji bili obaviješteni prije i za vrijeme konferencije, ističe se u priopćenju.

Izjave s konferencije za novinare, pogotovu dr. Damira Bukovića s Klinike za ženske bolesti u Petrovoj, kojima se napadaju metode medicinski potpomognute oplodnje, izazvale su burne reakcije u javnosti, posebice skupine uglednih ginekologa koji su ih osudili kao "nekritične i stručno neutemeljene" i Udruge RODA koja je od HKLD-a zatražila ispriku zbog vrijeđanja neplodnih osoba.

"Stavovi HKLD-a ne razlikuju se od nauka Katoličke crkve. Cilj je Društva promicati i braniti pravo na život i dostojanstvo ljudske osobe od začeća do prirodne smrti".

HKLD suosjeća sa svima koji su povrijeđeni i očekuje ispriku odgovornih za pogrešno informiranje, stoji u priopćenju.

(Hina) pp/xmd ymd

Pročitajte više