HRVATSKOJ ČETVRTINA VANJSKOTRGOVINSKE RAZMJENE BiH

Gotovo četvrtina ukupne vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine otpada na Hrvatsku, koja je nakon ulaska Slovenije u Europsku uniju zauzela prvo mjesto na popisu zemalja koje najviše izvoze u BiH ali i koje kupuju najviše roba iz te zemlje, pokazali su podaci što ih je u ponedjeljak objavila Vanjskotrgovinska komora BiH.

Kako je novinarima u Sarajevu kazao njen predsjednik Petar Milanović, Hrvatska je za prvih osam mjeseci izvezla u BiH proizvoda u vrijednosti od milijardu i 328 milijuna konvertibilnih maraka (oko 665 milijuna eura).

U istom razdoblju Hrvatska je iz BiH uvezla roba u vrijednosti od gotovo 200 milijuna eura.

Time je na Hrvatsku otpalo 22,34 posto ukupne vanjskotrgovinske razmjene BiH.

Na drugom i trećem mjestu ljestvice najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH nalaze se Njemačka te Srbija i Crna Gora, no na njih otpada dvostruko manje udjela u ukupnoj vanjskotrgovinskoj razmjeni s tom zemljom - po nepunih 12 posto.

Slovenija je sada na četvrtom mjestu, s udjelom od nepunih 11 posto u vanjskotrgovinskoj razmjeni s BiH.

Izvoz iz Hrvatske u BiH u postocima je nešto smanjen u prvih osam mjeseci ove godine u usporedbi s istim razdobljem 2003. godine, no u apsolutnim iznosima on je veći za oko 45 milijuna eura.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Milanović kazao je kako se ugovori o slobodnoj trgovini koje ta zemlja ima potpisane s gotovo svim državama u okruženju neujednačeno primjenjuju.

Gotovo 97 posto trgovinske razmjene po osnovi tog ugovora BiH ostvaruje s prvim susjedima - Hrvatskom i SCG.

U vanjskotrgovinskoj komori BiH i dalje su zabrinuti velikim vanjskotrgovinskim deficitom, koji je od siječnja do kolovoza dosegnuo iznos od gotovo dvije milijarde eura.

Na popisu najvećih uvoznika ali i izvoznika iz BiH i dalje uvjerljivo dominiraju mostarski "Aluminij" i Volkswagenova tvornica automobila u Sarajevu.

(Hina) xrm ybr

Pročitajte više