Hrvatskoj i BiH priznata autohtonost psa tornjaka

PAS TORNJAK priznat je kao nova hrvatska i bosansko-hercegovačka autohtona pasmina, izvijestio je danas tajnik Hrvatskoga kinološkog saveza Bojan Mataković.

Glavni odbor Međunarodnoga kinološkog saveza jučer je Hrvatskoj priznao autohtonost tornjaka (bosanskohercegovački hrvatski pastirski pas), a kako je podrijetlo psa povezano i s krajevima u BiH i BiH je dobio priznanje njegove autohtonosti, izjavio je za Hinu Mataković.

Hrvatska s tornjakom ima šest priznatih autohtonih pasmina pasa: istarski oštrodlaki gonič, istarski kratkodlaki gonič, posavski gonič, hrvatski ovčar i dalmatinski pas, a BiH je osim za tornjaka dosada priznata i izvornost bosanskog oštrodlakog gonič-baraka, rekao je Mataković.

Tornjak je veliki pastirski pas, visine 60 do 70 centimetara, šarene duge dlake, pretežito bijele boje s crnim, sivim ili smeđim šarama.

Iako se tornjak u Hrvatskoj i BiH spominje još prije tisuću godina, intenzivno se počeo uzgajati 70-ih godina 20. stoljeća, a u Hrvatskoj mu se posebna pozornost pridaje nakon njezina osamostaljenja, pa je uključen i u program zaštite stada od vukova. U nas je uzgojeno više od 1700 tornjaka, rekao je Mataković.

Priznanje izvornosti tornjaka Hrvatskoj znači puno, pogotovo kad se zna da Međunarodni kinološki savez autohtonost novih pasmina pasa priznaje samo ako su prikupljeni čvrsti dokazi o postojanju i brojnosti izvornosti pasmine, istaknuo je Bojan Mataković.

Pročitajte više