Hrvatskom protutnjao kamion s radioaktivnim otpadom, a nitko nije ni trepnuo

SLOVENSKI carinici koji su u ponedjeljak navečer na graničnom prijelazu (GP) Obrežje odrađivali svoju smjenu nisu ni slutili kakvu će strku izazvati alarm detektora koji mjeri radioaktivnost vozila što prolaze kroz GP Obrežje.

Slovenska carinska uprava nedavno je potvrdila da se prilikom postupka prolaska kamiona bosansko-hercegovačkih oznaka oglasio alarm uređaja koji mjeri radioaktivnost. Uređaj je postavljen na Obrežju gdje se nalazi granica EU po tzv. schengenskom režimu.

Alarm se oglasio oko 19.30 sati, a jedan od carinika odmah je naložio detaljnu kontrolu kamiona kako bi se utvrdilo što točno prevozi odnosno kako bi bio otkriven izvor radioaktivnog zračenja.

Zračenje 50 puta veće od normalnog

Kamion je iz BiH preko Hrvatske prema Sloveniji prevozio željezni otpad. Detaljnom pretragom tovara kamiona utvrđeno je da se među željeznim otpadom nalazi komad radioaktivnog metala.

Pomoću ručnog detektora je s 50-postotnom vjerojatnošću otkriven industrijski radioaktivni izotop europij (Eu 152). Također na površini prikolice utvrđeno je zračenje koje je bilo preko 50 puta veće od okolnog prirodnog zračenja što je potvrdilo inicijalnu sumnju da se otpadom krije nepoznati izvor radijacije.

Vozilo je nakon nekoliko minuta prevezen na prostor za izolaciju opasnih tvari gdje ga je nešto kasnije pregledao stručnjak za zaštitu od radijacije. Pretragom tovara pronađen je izvor ionizirajućeg zračenja koji je izoliran i pohranjen u posebni spremnik označen znakom opasnosti od radijacije.

Je li u Hrvatskoj netko ozračen?

Inspektor slovenske uprave za za atomsku sigurnost naložio je zabranu uvoza radioaktivnog komada metala u Sloveniju te njegov povrat u zemlju odakle je poslan odnosno u Bosnu i Hercegovinu.

U priopćenju slovenske carinske uprave stoji da je pronađeni predmet predstavljao mogućnost nenadzirane izloženosti stanovništva i okoliša ionizirajućem zračenju, ali je zbog pravilnog postupanja stručnih službi ta mogućnost u Sloveniji otklonjena.

Međutim ostaje otvorenim pitanje trase kojom se kamion kretao od ulaska u Hrvatsku odnosno koliko je ljudi tijekom prolaska kamiona kroz Hrvatsku bilo u njegovoj blizini te je li netko od hrvatskih policajaca ili carinika kako na hrvatsko-bosanskohercegovačkoj tako i na hrvatsko-slovenskoj granici bio izložen ionizirajućem zračenju.

Također zasad nije poznato je li radioaktivni komad prevezen nazad u BiH ili je završio uz neku od lokalnih prometnica u Hrvatskoj. U hrvatskoj carini pak poslijepodne nismo uspjeli dobiti odgovor na pitanje o tome što se dogodilo s radioaktivnim teretom.

U Carinskoj upravi u Zagrebu doznajemo da su slučajevi poput ovog pod nadležnošću Državnog zavoda za zaštitu od zračenja u kojem pak poslijepodne nismo uspjeli doći do osobe ovlaštene za komentiranje slučaja. Tako i dalje ostaje nejasno kako je moguće da je kamion nesmetano prošao Hrvatskom koja na svojim graničnim prijelazima očito još uvijek nema kvalitetnu opremu za detektiranje radioaktivnog tereta.

R.I.
Foto: Carinska uprava Slovenije

Pročitajte više