HRW upozorava SAD da pazi na ljudske štitove u Iraku

AKO IRAK upotrijebi ljudske štitove u mogućem ratu to će biti ratni zločin, ali također i ako Sjedinjene Države napadnu ciljeve s ljudskim štitovima, upozorila je u četvrtak organizacija za zaštitu ljudskih prava iz New Yorka, Human Rights Watch (HRW).

´Ako Irak upotrijebi ljude kao ljudske štitove, to je ratni zločin´, rekao je Kenneth Roth, izvršni direktor HRW. ´Ako Sjedinjene Države napadnu ciljeve koji su zaštićeni civilima bez nepobitne vojne nužnosti da to učine, to bi također bio ratni zločin´.

Human Rights Watch poziva sve strane u mogućem ratu u Iraku da poštuju međunarodno humanitarno pravo i zaštite iračke civile.

´Međunarodno humanitarno pravo nije samo oruđe koje se može iskoristiti protiv Bagdada´, rekao je Roth. ´Ono također nameće obveze Sjedinjenim Državama i njezinim saveznicima u mogućem ratu s Irakom´.

Irak je u prošlosti najmanje dva puta upotrijebio ljudske štitove, tijekom Zaljevskog rata 1991. i prije američko-britanskog bombardiranja 1998. Iračka je vlada najavila da će uzeti strane dragovoljce i možda iračke građane kao ljudske štitove u sve izvjesnijem ratu sa Sjedinjenim Državama.

Human Rights Watch poziva sve strane u mogućem ratu u Iraku da odvoje vojne ciljeve od civilnog stanovništva, odbace upotrebu oružja masovnog uništavanja ili nehumanog oružja i izvrše pripreme za osiguravanje javnog reda i pomoći neophodne za preživljavanje civila na okupiranim područjima.

Newyorška organizacija za ljudska prava kaže da u slučaju borbi u naseljima snage koje se brane moraju izbjeći da vojne ciljeve smještaju u blizini naseljenih područja, a napadači upozoriti civile i osigurati im putove za bijeg.

HRW kaže da su ilegalni napadi čiji je cilj da se uzdrma moral civilnog stanovništva, kao i da se ne smiju napadati tzv. dvojni ciljevi poput elektrana. Može se upotrebljavati samo precizno streljivo u zračnim napadima na naseljena područja, a protupješačke mine i kasetne bombe se ne smiju rabiti.

HRW konačno kaže da Sjedinjene Države moraju pružiti sigurnost i humanitarnu pomoć civilima na teritorijima koji dođu pod njihov nadzor.

Pročitajte više