HSLS: Naš vijećnik je jedini iz oporbe ostao na raspravi o seksualizaciji djece

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

HRVATSKA socijalno-liberalna stranka (HSLS) se priopćenjem osvrnula na jučerašnju raspravu na sjednici Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije. Podsjetimo, na jučerašnjoj se sjednici raspravljalo o tome postoji li seksualizacija djece u školama.

Vijećnici su u konačnici odbacili zaključak predlagača, vijećnika Domovinskog pokreta, i prihvatili zaključak HSLS-a koji je podnio vijećnik Toni Garac. HSLS-ov vijećnik je zatražio očitovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za odgoj i obrazovanje o potencijalnom problemu.

"Nema zabranjenih tema"

"Usput rečeno, Toni Garac jedini je iz redova oporbe ostao u dvorani na raspravi o točki dnevnog reda koja je izazvala najviše bure kod izglasavanja dnevnog reda. Iako su najave i očekivanja od rasprave bila bombastična, rasprava se svela na čitanje citata iz djela autora knjiga za koje je vijećnik HSLS-a Toni Garac u svom izlaganju upozorio da 'nisu dio niti obavezne niti izborne literature u kurikulumu hrvatskog jezika'.

Vijećnik Toni Garac napomenuo je kako je odbio prijedlog opozicije da se točka skine s dnevnog reda: 'Smatram da nema zabranjenih tema o kojima trebaju raspravljati vijećnici. I kao roditelj i kao vijećnik i za HSLS kao stranku, neprihvatljiva je pojava seksualizacije djece kroz škole.'

Garac napominje da je zato ostao do kraja očekujući materijal kojim će predlagači obrazložiti svoj prijedlog zaključka jer mu nije poznato da se u radnim materijalima učenika osnovnih i srednjih škola nalazi ikakav sporan sadržaj", poručili su iz HSLS-a Splitsko-dalmatinske županije. 

"Skupština je sačuvala dignitet"

"Međutim, kada je vijećnik Marko Žaja počeo nabrajati djela, autore i citirati dijelove za koje i osobno mislim da nisu primjereni djeci rane dobi, bilo je jasno kako je argument kojim je Domovinski pokret pokušao obrazložiti problem potpuno promašen jer se sporni tekstovi, autori i djela ne nalaze u kurikulumu niti su dio obvezne ni izborne lektire u školama.

Prijedlog Zaključka koji je Domovinski pokret iznio nije uopće provediv i niti doprinosi rješenju potencijalnog problema i smatrao sam da ga kao takvog Skupština ne treba prihvatiti jer bi prešla vlastite ovlasti.

Zaključkom koji sam u ime HSLS-a podnio zatražili smo očitovanje nadležnih tijela vodeći se pri tome logikom da ako postoji problem, onda ga treba i riješiti s razine koja je za to nadležna. Inače, radilo bi se o promociji samo jedne stranke", naglasio je Garac. 

Garac je istaknuo zadovoljstvo da je Skupština prihvatila zaključak HSLS-a umjesto Domovinskog pokreta jer je time "sačuvala dignitet i nije prekoračila vlastite ovlasti".

Pročitajte više