HSLS traži hitno utvrđivanje kriterija za vrednovanje ponuda za privatizaciju Ine

HSLS je danas od Vlade zatražio da u najkraćem roku utvrdi kriterije za vrednovanje pristiglih obvezujućih ponuda za privatizaciju Ine, upozna javnost s njihovim financijskim iznosima, i tek tada stupi u pregovore oko utvrđivanja konačne obvezujuće ponude.

Taj će zahtjev HSLS idućeg tjedna poslati Hrvatskom saboru.

Član Malog vijeća HSLS-a Hrvoje Vojković rekao je na konferenciji za novinare da je Vlada povrijedila osnovna načela privatizacijskog procesa jer prije jučerašnjeg otvaranja ponuda nije utvrdila formalne kriterije za njihovo vrednovanje.

´U nedostatku prethodno utvrđenih i javno obznanjenih kriterija otvara se mogućnost da se naknadno doneseni kriteriji prilagode jednoj od pristiglih ponuda koje su sada poznate. Pritom postoji objektivan prostor za manipulacije i omogućava da se financijski aspekt ponude vrednuje na način kako bi se favorizirao jedan od ponuđača´, kazao je Vojković.

Napomenuo je da su ti kriteriji dostavljeni Vladi u prosincu prošle godine, ali da ih ona nije utvrdila.

´Ti bitni propusti Vlade u dosadašnjem tijeku privatizacije Ine, koji bacaju sumnju na poštene namjere onih koji je vode, mogli bi dovesti u pitanje cijeli proces i rezultirati neuspjehom i novim privatizacijskim skandalom´, ocijenio je Vojković.

Dodao je da se HSLS i dalje zalaže za privatizaciju Ine, ali samo na transparentan način utvrđen zakonom.

Upozorio je i da se Vlada ne pridržava zakonske obveze da tromjesečno izvještava Sabor o tijeku privatizacije Ine, kao i da nedozvoljeno odugovlači s donošenjem zaključka o sastavljanju mješovitog povjerenstva za nadzor nad privatizacijom Ine.

Potpredsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić ocijenila je da SDP-ova vlast, slično kao i bivša HDZ-ova, i dalje privatizacijski proces provodi netransparentno i uz kršenje zakona.

´Ova je rasprodaja očito kršenje zakona i dokaz da se procesi vode gotovo identično kao u doba HDZ-a. Možda bi bilo dobro da su izbori bili ranije kako bi za te procese punu odgovornost snosila stranka koja svoj model privatizacije predstavi javnosti i dobije potporu građana´, istaknula je Đurđa Adlešić.

Pročitajte više