HSLS-ovac: Zar bi trebali plakati nad dugom Zagreba, a naplatu prebaciti na građane?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

ZAGREBAČKI gradonačelnik Tomislav Tomašević uz ogroman prirez od 18 posto nema pravo poskupljivati troškove života Zagrepčankama i Zagrepčanima, poručili su danas na konferenciji za novinare predsjednik HSLS-a Dario Hrebak i predsjednik zagrebačkog HSLS-a Darko Klasić.

"Ako se ovakva loša politika Grada Zagreba nastavi, Zagrebu bi se u idućim godinama mogao dogoditi odljev stanovništva u okolne gradove koji uopće nemaju prirez, s prihvatljivim troškovima života, kao što su Samobor, Sveta Nedelja i, naravno, Bjelovar", istaknuo je Hrebak.

"Zar bismo mi sada trebali plakati nad dugom Zagreba?"

Klasić je podsjetio da je na jučerašnjoj sjednici Gradske skupštine Tomašević izvijestio o sveukupnom dugu Zagreba. Dodao je da je iznenađen te najavio moguće poskupljenje režija Zagrepčanima.

"Zar bismo mi sada trebali plakati nad dugom Zagreba i očajavati, a naplatu duga prebaciti opet starim modelom na leđa građana povećanjem režija?" pita Klasić. 

Podsjeća da se o dugovima Grada znalo već lani u rujnu, kada je kreditni rejting Zagreba Agencija Standard & Poor’s snizila iz BB u BB-. 

Kako bi Tomaševiću olakšali rješenje s dugovanjem Holdinga i Grada, HSLS-ovci mu predlažu poslovne poteze koje mora učiniti kako bi konsolidirao financije prije bilo kakvog povećanja režija Zagrepčanima.

Ističu kako je proteklih godina puno ljudi zaposleno u Gradskoj upravi i Zagrebačkom holdingu i puno se troši na njihove plaće te tvrde kako je to glavni izvor nestabilnosti u gradskim financijama i mjesto gdje Grad prvo treba probati uštedjeti.

"38 posto ukupnih rashoda ide na plaće"

HSLS ističe i kako je Državni ured za reviziju upozorio na velik broj ugovora o djelu u Gradu Zagrebu, u vrlo velikom iznosu od 15.6 milijuna kuna, i to za poslove koje bi trebali obavljati gradski službenici i namještenici u sklopu svog posla, a ne vanjski izvršitelji.

Navode kako su izdaci za zaposlene u Gradu, u čemu su najveća stavka plaće, u ovoj godini planirani u iznosu od 4.8 milijardi kuna, što predstavlja čak 38 posto ukupnih rashoda.

Ističu i kako Grad Zagreb ima ozbiljnih problema s naplatom potraživanja te da je revizija našla milijardu i pol kuna nenaplaćenih potraživanja, i to ne prema građanima, nego prema tvrtkama s kojima Grad surađuje.

Međutim, iako Grad Zagreb ima velik dug, ima i ogromnu imovinu koja nije u funkciji, a kako ima stabilne prihode i velik fiskalni kapacitet, financijski je prilično jak i ne bi trebao imati problema kod financiranja duga. Zato je, ističu HSLS-ovci, "potrebna hitna prodaja mrtve gradske imovine, a ne filozofiranje i beskrajne rasprave". 

Pročitajte više