HSP traži saborsku raspravu o iračkoj krizi

HRVATSKA stranka prava (HSP) traži saborsku raspravu o odnosu Republike Hrvatske prema iračkoj krizi kako ne bi stalno reagirala ´post festum´ i da bi saborski zaključci mogli biti orijentir Vladi za postupanje, a ne obratno.

Istaknuo je to predsjednik HSP-a Anto Đapić na današnjoj konferenciji za novinare ocijenivši kako je previše otvorenih pitanja i problema, a da je Vlada nekompetentna i ne konzultira se oko poteza koje povlači te dovodi Sabor pred gotov čin. Saborska rasprava je potrebna i zbog toga da bi se konačno vidjelo tko zastupa kakva stajališta o tom pitanju, drži Đapić.

Hrvatska je članica UN-a, ali nije Europske unije ni NATO-a, pa se HSP zalaže za poštivanje odluka Vijeća sigurnosti UN-a, rekao je predsjednik HSP-a. Situacija je ozbiljna i složena jer, kako je rekao, rat protiv Iraka nije samo rat protiv terorizma, nego je motiviran težnjom SAD-a za jačanjem utjecaja na Srednjem istoku.

Hrvatska jest članica ´Antiterorističke koalicije´, no nema niti može imati ikakve koristi od američkih globalnih političkih i gospodarskih interesa, smatra Đapić. Po njegovu sudu, upitni su i ciljevi, dosezi i trajanje tog rata na koje Hrvatska nema utjecaja, a od nje se ne traži da bude partner nego izvršitelj tuđih naloga i jamac tuđih interesa. Ustupanje hrvatskih vojnih baza i logistička potpora SAD-u za napad na Irak štetno je za ugled Hrvatske i njezine značajne gospodarske interese u arapskom svijetu, ustvrdio je Đapić, dodavši kako bi naša zemlja trebala tražiti i jamstva za naknadu eventualne štete.

´Nismo za trgovinu hrvatskim dostojanstvom, ali jesmo za trgovanje interesima´, poručuje Đapić i napominje da se Hrvatska brzopleto svrstala uz zemlje Vilniuske skupine, a nasuprot onima od kojih izravno ovisi prijam Hrvatske u Europsku uniju.

HSP-ov predsjednik najavio je da će ta stranka do petka uputiti u saborsku proceduru svoje prijedloge zakona o hrvatskim braniteljima i zakona o obrani, koje, smatraju, treba žurno mijenjati zbog stanja u Hrvatskoj vojsci.

U Novskoj će se u subotu, 1. ožujka, održati sjednica Glavnog stana HSP-a na kojoj će biti riječi o aktualnim prilikama, odnosu prema NATO-u, prijedlozima zakona o radu, zakona o hrvatskim braniteljima, te zakona o obrani, izvijestio je Đapić.

Pročitajte više