HSS BiH upozorava na posljedice promjena Zakona o prebivalištu

HSS BiH upozorava na moguće probleme koji bi mogli nastati promjenama Zakona o prebivalištu kojega je Vlada RH usvojila i uputila Saboru.

Hrvatska seljačka stranka BiH piše da za Hrvate koji su izbjegli iz BiH, a nije im osigurana obnova domova, postoji velika opasnost jer bi odricanjem jednog od mjesta prebivališta, u najvećem broju slučajeva onog u BiH, veliki broj njih mogao ostati bez prava glasa i prava na imovinu. Stranka procjenjuje da bi se provedbom tog zakona oko 90 000 Hrvata trajno iselilo iz BiH.

"Zabrinjavajuća je činjenica kako se u navedenom Nacrtu zakona veća prava daju izbjeglim Srbima iz Republike Hrvatske koji neće niti osjetiti negativne posljedice tog zakona te će i dalje zadržati dvojna prebivališta. Zabrinjava činjenica da se Republika Hrvatska odriče svojih građana, kao i činjenica da se ovo pitanje do sada nije nikada potezalo. Ne može se izbjeći zaključak kako se Hrvate BiH kažnjava zbog gubitka izbora", piše u priopćenju.

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu praktički se ukida dvojno prebivalište, a policiji i tijelima uprave daju se veće ovlasti pri provjeri i brisanju iz evidencije prebivališta osoba koje zapravo ne žive u Hrvatskoj.

Također se predviđaju i oštrije novčane kazne za prekršitelje zakona o prebivalištu i boravištu.

Pročitajte više